FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Baku: U sukobima policije i oporbenih prosvjednika više ozlijeđenih

BAKU , 9. listopada 2005. (Hina/AFP) - Više je osoba ozlijeđeno usilovitim sukobima između policije i oporbenih prosvjednika u nedjeljuu glavnome gradu bivše sovjetske republike Azerbejdžana, Baku, pričemu su 52 osobe uhićene, izvijestile su agencije.
BAKU , 9. listopada 2005. (Hina/AFP) - Više je osoba ozlijeđeno u silovitim sukobima između policije i oporbenih prosvjednika u nedjelju u glavnome gradu bivše sovjetske republike Azerbejdžana, Baku, pri čemu su 52 osobe uhićene, izvijestile su agencije.

Policijske su se snage u središtu Bakua sukobile s pripadnicima grupe političkih stranaka koja djeluje pod nazivom Azadliq (Sloboda) koji su izvikivali "Želimo slobodne izbore!".

Grupa je u televizijskom spotu posvećenom izbornoj kampanji pozvala stanovnike zemlje da se pridruže prosvjedima. Oporba je stanovnike pozvala da "slijede primjere Ukrajine i Gruzije", bivših sovjetskih država u kojima su vlade svrgnute s vlasti zahvaljujući aktivnostima i višednevnim prosvjedima stanovnika.

Očevici su izvijestili o krvavim tragovima koji su ostali na tlu dvorišta pred sjedištem zgrade Stranke narodne fronte, pretvorenom u prihvatni centar za pomoć ozlijeđenima. Teže ozlijeđeni prebačeni su u bolnicu. Izvjestitelj France pressea prenosi kako je kolega iz lista Ayna Zerkalo, novinar Idrag Abassov zbog snažnog udarca u glavu izgubio svijest.

"Po mome mišljenju policija je ovdje pretjerala s upotrebom sile", ocijenio je norveški veleposlanik u Baku, Steiner Gil. "Čak i ako su neki prosvjednici provocirali policiju, nije trebalo vratiti na ovako brutalan način. Važno je da se nasilje izbjegne i da izbori prođu u mirnom i slobodnom ozračju", rekao je.

Posljednji izbori održani u ovoj zemlji bogatoj naftom bili su predsjednički izbori 2003., nakon kojih je na mjesto dotadašnjeg predsjednika Hajdara Alijeva imenovan njegov sin Ilham Alijev. Izbori su obilježeni višednevnim prosvjedima i stotinama uhićenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙