FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 9. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 9. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader uputio je u nedjelju izraze sućuti premijerima Pakistana i Indije, Šaukatu Azizu i Manmohanu Singhu, povodom razornog potresa u kojem je u tim zemljama u subotu ujutro poginulo na desetke tisuća ljudi, priopćila je hrvatska Vlada. U poruci Azizu, Sanader ističe da je "s nevjericom i velikim žaljenjem primio vijest o snažnom potresu koji je posebno tragično pogodio dijelove Vaše zemlje, odnijevši živote desetaka tisuća nedužnih ljudi i nanijevši veliku materijalnu štetu". "S nevjericom sam primio vijest o snažnom potresu koji je pogodio Vašu zemlju. U ime Vlade Republike Hrvatske, hrvatskoga naroda i moje osobno, izražavam sućut Vama, Vašem narodu i obiteljima stradalih", navodi se u poruci indijskom premijeru Singhu.

BRUXELLES - Dužnosnici EU-a odlučili su izdvojiti 3,6 milijuna eura za prvu hitnu pomoć žrtvama snažnog potresa koji je u subotu ujutro pogodio južnu Aziju. Novac će pokriti troškove medicinske opreme i lijekova, šatora, pokrivača, hrane, pitke vode i sanitetskog materijala. "Dužnost nam je što prije pomoći onima kojima se život potpuno preokrenuo u jednome trenutku. Europska suradnja sa zemljama i narodima koji su pogođeni ovakvim tragedijama konkretno se odražava u našoj promptnoj odluci da odmah izdvojimo određena sredstva", rekao je povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć Louis Michel.

VARŠAVA - Nešto više od osam posto od tridesetak milijuna Poljaka s pravom glasa pojavilo se u nedjelju do podneva na biračkim mjestima na izborima za novoga predsjednika, prvoga nakon ulaska u Europsku uniju. Predstavnik državnoga izbornog povjerenstva službeno je potvrdio da je odaziv samo jedan i pol posto viši nego u isto doba na parlamentarnim izborima 25. rujna. Te je izbore karakterizirala apatija glasača i slab odaziv od samo 40 posto. Najnovije ankete daju umjerenome kandidatu Donaldu Tusku malu prednost u odnosu na konzervativnoga varšavskog gradonačelnika Lecha Kaczynskoga. Nijedan zasad nema dovoljnu podršku da bi se izbjegao drugi krug predsjedničkih izbora za dva tjedna.

BEČ - Socijaldemokratska stranka (SPO) u nedjelju je dobila apsolutnu većinu na lokalnim izborima za novi saziv Zemaljskoga pokrajinskog parlamenta u austrijskoj pokrajini Gradišće. Prema još nepotpunim rezultatima Socijaldemokratska stranka, na čelu sa zemaljskim poglavarom Hansom Niesslom, osvojila je 52,4 posto glasova, Narodna stranka 36,5 posto, Slobodarska stranka 5,4 posto, i Stranka zelenih 5,2 posto glasova, objavila je Austrijska radiotelevizija u nedjelju poslijepodne.

BAKU - Više je osoba ozlijeđeno u silovitim sukobima između policije i oporbenih prosvjednika u nedjelju u glavnome gradu bivše sovjetske republike Azerbejdžana, Baku, pri čemu su 52 osobe uhićene, izvijestile su agencije. Policijske su se snage u središtu Bakua sukobile s pripadnicima grupe političkih stranaka koja djeluje pod nazivom Azadliq (Sloboda) koji su izvikivali "Želimo slobodne izbore!". Grupa je u televizijskom spotu posvećenom izbornoj kampanji pozvala stanovnike zemlje da se pridruže prosvjedima. Oporba je stanovnike pozvala da "slijede primjere Ukrajine i Gruzije", bivših sovjetskih država u kojima su vlade svrgnute s vlasti zahvaljujući aktivnostima i višednevnim prosvjedima stanovnika.

KARTUM - Skupina naoružanih muškaraca otela je 18 članova Afričke unije (AU) u području Darfura, samo dan nakon što su prvi vojni pripadnici AU-a poginuli u toj udaljenoj sudanskoj regiji, izvijestili su dužnosnici Unije u nedjelju. "Danas je oteto 18 članova AU-a, među kojima su vojni promatrači, pripadnici policije, jedan američki predstavnik te predstavnik pobunjeničkog pokreta Pravda i jednakost", rekao je za Reuters predsjednik AU-a u Sudanu Jean Baptiste Natama. On je također kazao kako se taoci drže u pograničnom gradu Tine u Darfuru, no nije rekao tko su otmičari ni što žele. U toj regiji vojnici AU-a nadziru prekid vatre.

BEOGRAD - Povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn u nedjelju navečer dolazi u Beograd, kako bi u ponedjeljak službeno otvorio pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom. Rehn će u ponedjeljak prijepodne, prije službene ceremonije početka pregovora, imati niz sastanaka s veleposlanicima zemalja članica EU u SCG, nakon čega će u podne biti održana svečana sjednica s pregovaračkim timovima iz SCG na kojoj će biti utvrđen i kalendar pregovora, a potom će imati bilateralne sastanke sa sva tri pregovaračka tima, državne zajednice, te republika Srbije i Crne Gore.

SOFIJA - Bugarska je u nedjelju najavila pojačanu kontrolu protiv ptičje gripe nakon pojave prvih slučajeva u Rumunjskoj i Turskoj. "Nije isključeno da je ptičja gripa došla i do Bugarske. Sve veterinarske službe su na nogama", izjavio je direktor Državne veterinarske službe Jeko Baičev na bugarskoj televiziji bTV. Baičev je najavio zabranu lova ptica selica, koje se smatra nositeljima bolesti. Virus H5N1 koji uzrokuje ptičju gripu pogađa deset zemalja jugoistočne Azije, a dosad je od te bolesti oboljelo 112 osoba, od kojih je šezdesetak umrlo, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

KABUL - Suradnik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija napao je dvije žene koje su se prošlog tjedna "polunage" pojavile na natjecanju ljepote i na modnoj reviji, rekavši da se njihovo ponašanje protivi islamskom zakonu. Sutara Bahramija nosila je bikini na natjecanju ljepote u Manili, dok je Vida Samadzai sudjelovala na modnoj reviji u Indiji u grudnjaku i u raskopčanoj suknji. "Proklet bio tko se tako pojavljuje pred ljudima", rekao je Mohaiuddin Baloch, Karzaijev vjerski savjetnik. "To je potpuno protuzakonito u pogledu šerijata", dodao je. Afganistan je potpuno islamska zemlja i mnogi su u njoj i dalje konzervativni, pet godina nakon pada talibanskog režima, koji je zabranio ženama rad izvan kuće i školovanje, i natjerao ih da vani nose feredže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙