FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Noć se petka na subotu bila je dosad najgora otkako su prije devet dana počeli neredi u Parizu, koji su se proširili i na druge gradove, a policija je za palež i uništavanje imovine uhitila 203 osobe. Policija je priopćila kako je ukupno tijekom noći zapaljeno 754 vozila. Zapaljena je jedna stambena zgrada u Pierrefitteu nedaleko od Pariza iz koje je evakuirano stotinjak ljudi, a u požarima su uništavani dječji vrtići, poslovni uredi, skladišta, trgovine automobilima, jedna zgrada gradske vijećnice i jedna sinagoga. Procjene govore da je tijekom devet noći nemira ukupno zapaljeno oko 1800 vozila, a u pritvoru je završilo više od 400 ljudi, što ove nemire čini najgorima u Francuskoj u posljednjih deset godina.

ZAGREB - Poljski mediji i analitičari političku scenu u svojoj zemlji ovih dana uspoređuju s igrom pokera zbog stalnih promjena i kriza u stvaranju nove vlade desnog centra što su uslijedili nakon parlamentarnih izbora u rujnu i predsjedničkih u listopadu. Stvaranje koalicije desnog centra između stranaka Pravo i pravednost i Građanske platforme koje su osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima nije uspjelo, nakon čega je novi premijer Kazimierz Marinkiewicz predstavio manjinsku vladu svoje stranke Pravo i pravednost. Da bi opstala, ta će vlada u četvrtak, 10. listopada, tražiti izglasavanje povjerenja u parlamentu, a izgledi, po mišljenju analitičara, nisu najbolji. Ako nova manjinska vlada ne dobije povjerenje u parlamentu, Poljsku čekaju novi izbori u siječnju sljedeće godine.

DŽAKARTA - Jedna Indonežanka koja je umrla u listopadu imala je ptičju gripu, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva u četvrtoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu popeo na pet, izjavio je u subotu dužnosnik ministarstva zdravstva Hariadi Wibisono. Wibisono je rekao kako je i nećak te žene, koji se liječi u bolnici u Džakarti, pozitivan na istu bolest, što je deveti potvrđeni slučaj u Indoneziji. Žena i dječak živjeli su u istoj kući, ali to ne znači da je virus mutirao i prešao s jednog na drugog, dodao je. "Ne, to ne možemo potvrditi. Oboje su oboljeli zbog mrtve peradi u njihovoj kući, ali istraga i dalje traje", te se očekuju rezultati dodatnih testova koji bi mogli rasvijetliti način na koji se bolest prenijela, rekao je Wibisono.

SYDNEY - Novi bi teroristički atentati mogli biti izvedeni do kraja godine u Indoneziji, samo nekoliko mjeseci nakon eksplozija u kojima su poginule 23 osobe na Baliju, upozorila je Australija u novoj preporuci za putovanja upućenoj svojim državljanima. "Nove informacije nam daju naslutiti da teroristi pripremaju atentate koje će izvesti do kraja 2005. godine", stoji u preporuci australskog ministarstva vanjskih poslova. Kako ističe ministarstvo, "atentati bi se mogli dogoditi u bilo kojem trenutku, posvuda na teritoriju Indonezije i mogli bi ciljati bilo koje mjesto za koje se zna da ga posjećuju strani turisti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙