FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) -
ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) -

Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB

Mojmir Radulović, koji je u srijedu ubijen u Castelldefelsu pokraj Barcelone, u evidencijama hrvatske i španjolske policije ima nekoliko kaznenih prijava zbog krivotvorenja dokumenata, piše "Večernji list" u svom prvom izdanju od subote.

Nepoznati napadači su otvorili vatru na Radulovića dok se u automobilu vozio zajedno sa suprugom Ivanom i četverogodišnjim sinom.

"Večernji list" navodi da je Radulović (44) kazneno prijavljivan zbog krađe automobila te krivotvorenja isprava za vozila, putovnica i osobnih dokumenata.

Radulović je hrvatski državljanin, rođen u Kotoru, a u napadu je teško ranjena i njegova supruga Ivana (38). Njihov četvorogodišnji sin je u napadu prošao bez ozljeda a zajedno sa još dvoje djece bračnog para Radulović privremeno je smješten u lokalno prihvatilište.

NEW YORK

Interpol ima informaciju da je ubojica srbijanskog premijera Zorana Đinđića posjedovao ukradenu hrvatsku putovnicu, izjavio je za agenciju France presse glavni tajnik Interpola Ronald Noble.

Glavni tajnik Interpola je upozorio da je problem ukradenih putovnica jedan od najvećih s kojim se Interpol trenutačno susreće.

Istaknuo je da u svijetu u ovom trenutku cirkulira između 10 i 15 milijuna ukradenih putovnica, što u velikoj mjeri otežava međunarodnu borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Navodeći primjere zloporabe ukradenih i krivotvorenih putovnica, spomenuo je i slučaj ubojice srbijanskog premijera.

"Znamo da je srbijanskog premijera Zorana Đinđića ubio (2003.) čovjek koji je posjedovao ukradenu hrvatsku putovnicu s kojom je 26 puta prelazio granicu šest europskih zemalja i Singapura", rekao je Noble za France presse.

Noble je spomenuo i planera prvog napada na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra (WTC) 1993. godine, Ramzija Jusufa, koji je također koristio ukradenu putovnicu i to iračku.

PARIZ

Nemiri u glavnom francuskom gradu i okolici nastavljaju se i u petak, devetu noć zaredom, kada je zapaljeno 160 automobila i uhićeno pedesetak osoba, unatoč pokušajima vlade da pronađe rješenje .

Od zapaljenih automobila 123 ih je u pariškoj regiji, najviše u Seine-Saint-Denisu i Hauts-de-Seine, dok ih je 45 uništeno izvan Pariza u Rennesu i Nantesu.

Zapaljena su i dva skladišta tekstilom u Aubervilleu, sjeverno od Pariza, a u Corbeil-Essonnes pobunjenici su zapalili trgovinu automobilima i trgovinu gumama.

Najviše je policajaca od njih 1.400 - raspoređeno u četvrti Seine-Saint-Denis, gdje su nemiri i izbili nakon što je dvoje adolescenata poginulo bježeći pred policijom, a s posljedicama nemira bori se i oko 700 vatrogasaca .

BOBIGNY, Francuska

Veliki požar nepoznata uzroka zahvatio je u petak navečer dva skladišta tekstila u Aubervilliersu, u sjevernom predgrađu Pariza, doznaje se od pariških vatrogasaca.

Vatra je zahvatila dva vrlo velika skladišta tekstila i u njezinu gašenju sudjeluje 160 vatrogasaca i 45 do 50 vatrogasnih vozila, rekao je izvor iz redova vatrogasaca.

U blizini skladišta nalaze se brojni stanovi, no ozlijeđenih nema i ne provode se evakuacije.

MAR DEL PLATA

Summit Amerika, na kojem su okupljen čelnici 34 države, počeo je s radom u subotu u argentinskom gradu Mar del Plati.

Čelnik Interameričke banke za razvoj Luis Alberto Moreno pozvao je na početku skupa čelnike da se angažiraju na novom načinu gospodarskog razvitka koji ne bi doveo do rastućih socijalnih razlika.

Na dvodnevnom okupljanju u Mar del Plati sudjelovat će 34 šefova država ili vlada američkih zemalja, među kojima i američki predsjednik George Bush, a glavne teme skupa su otvaranje novih radnih mjesta i borba protiv siromaštva.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan odgodio je posjet Iranu predviđen za sredinu studenoga zbog izjave iranskog predsjednika o Izraelu, objavio je u petak njegov glasnogovornik.

Glavni tajnik i iranska vlada složili su se da sada nije pogodno vrijeme za njegov posjet Iranu, rekao je glasnogovornik.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je prošlog tjedna da bi Izrael trebalo "izbrisati sa zemljovida", izazvavši oštre osude međunarodne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙