FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vjesti do 4,30sati.
ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vjesti do 4,30 sati.

KOPENHAGEN - Gotovo sve europske države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) razvile su planove za borbu protiv pandemije gripe, izjavio je WHO u srijedu. Makedonija, Moldavija i Turkmenistan izvijestile su da nemaju planova, dok Rusija, Monaco i San Marino nisu odgovorile, priopćio je WHO na seminaru s Europskom komisijom o planiranju spremnosti. Planovi obuhvaćaju koordinaciju, lijekove protiv gripe, zdravstvenu skrb, nadzor i komunikaciju u slučaju pandemije bilo koje vrste gripe, a ne samo smrtonosnog oblika koji uzrokuje virus H5N1 i koji je ubio 62 osobe u Aziji. Virus H5N1 nađen je kod ptica u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Rusiji, no u Europi nije prijavljen nijedan slučaj ptičje gripe kod ljudi.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush pohvalio je u srijedu na susretu s makedonskim premijerom Vladom Bučkovskim napredak Makedonije prema NATO-u i Europskoj uniji i zahvalio na vojnom doprinosu te zemlje u Iraku i Afganistanu. Bush i Bučkovski su u Bijeloj kući razgovarali o približavanju Makedonije euro-atlantskim integracijama i bilateralnoj suradnji SAD-a i Makedonije. Bush je nakon susreta čestitao Bučkovskom na napretku koji je Makedonija ostvarila "u provedbi reformi nužnih za uzimanje u obzir za članstvo u NATO-u i EU-u".

DEN HAAG - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, u srijedu je na suđenju za ratne zločine pred Haškim sudom (ICTY) izveo svog 41. svjedoka obrane, umirovljenog pukovnika Vojske Jugoslavije Vlatka Vukovića, koji je opovrgavao navode optužnice o masovnim likvidacijama Albanaca koje su snage VJ i MUP-a Srbije počinile 1999. u kosovskih selima na širem području Đakovice. Vuković (45), koji je otežano govorio zbog pretrpljene moždane kapi, rekao je kako ne može prihvatiti da je vojska pljačkala i ubijala civile, kako se navodi u Miloševićevoj optužnici za Kosovo.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je izjavio da bi Izrael trebalo "izbrisati sa zemljopisne karte", izvijestila je službena novinska agencija IRNA. "Izrael treba izbrisati sa zemljopisne karte", kazao je iranski predsjednik na konferenciji pod nazivom "Svijet bez cionizma". "Islamski svijet neće svom povijesnom neprijatelju dopustiti da živi u njegovom samom središtu", dodao je. Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da Washington ozbiljno shvaća te izjave, a Francuska je od iranskog veleposlanika zatražila "objašnjenje".

JERUZALEM - Potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres pozvao je u srijedu na izbacivanje Irana iz UN-a nakon poziva koji je uputio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad da izraelska država bude "izbrisana s karte". "Taj poziv suprotan je povelji UN-a i odgovara zločinu protiv čovječanstva", izjavio je Peres u otvorenom pismu upućenom premijeru Arielu Sharonu. "Treba postaviti jasan i odrješit zahtjev glavnom tajniku UN-a (Kofi Annan) i Vijeću sigurnosti kako bi se postiglo isključenje Irana iz UN-a, dodao je Peres.

WASHINGTON - Nesuglasice između Bijele kuće i State Departmenta o političkoj ulozi palestinskog oružanog pokreta Hamas izbile su u srijedu, nakon napada u kojemu je pet osoba smrtno stradalo a tridesetak ih je ranjeno u Izraelu. Dok je glasnogovornik američkog predsjedništva izjavio da Palestinska samouprava mora razoružati Hamas, ako ovaj želi odigrati političku ulogu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova istaknuo je da se radi o palestinskoj odluci. "Palestinska samouprava mora jasno pokazati Hamasu da za njega neće biti uloge u političkom procesu dok god sudjeluje u oružanim aktivnostima", izjavio je glasnogovornik Bijele Kuće Scott McClellan novinarima.

WASHINGTON - Politički napredak u Iraku i sve bolje iračke sigurnosne snage mogle bi omogućiti Sjedinjenim Državama da u 2006. povuku neke svoje snage iz te zemlje, izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Iraku Zalmay Khalilzad. "Mislim kako bismo mogli prilagoditi snage i smanjiti ih tijekom sljedeće godine. To je moguće s obzirom na pozitivan politički razvoj i sve veću sposobnost iračkih snaga", rekao Khalilzad u Bijeloj kući. Sjedinjene Države trenutačno u Iraku imaju približno 140.000 vojnika i početak povlačenja vezuju uz napredak u demokratskoj stabilizaciji Iraka i osposobljavanju iračkih snaga da preuzmu sigurnost zemlje u svoje ruke.

STRASBOURG - Međunarodna konferencija o političkoj budućnosti Afganistana "trebala bi se održati vrlo skoro", izjavila je u četvrtak u Europskom parlamentu europska povjerenica zadužena za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner. "Nadamo se međunarodnoj konferenciji na kojoj bi Europska unija odigrala važnu ulogu", izjavila je ona u Strasbourgu ne navodeći datum. Početkom rujna povjerenica je kazala novinarima da će se "vrlo vjerojatno u siječnju u New Yorku ili Londonu održati konferencija o političkim aspektima i pomoći Afganistanu".

BERLIN - Njemačka vojska Bundeswer je svečanom bakljadom i proslavom pred zgradom Reichstaga u srijedu uvečer proslavila 50. objetnicu postojanja. "Bundeswehr i NATO su alternativa totalitarnim ideologijama", izjavio je gost svečanosti, glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Schefer. Istodobno je upozorio da se ta činjenica svakodnevno mora braniti konkretnim djelima. "Mi tu alternativu moramo braniti ako treba i konkretnim djelima", izjavio je Schefer te je njemačku vladu podstaknuo na pojačani angažman Bundeswehra u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙