FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kirin najavio veću otvorenost policije prema javnosti

VALBANDON, , 4. studenog 2005. (Hina) Ministar unutarnjih poslovaIvica Kirin izjavio je danas da će se policija još više otvoriti premajavnosti i da će "iz korijena promijeniti odnos prema medijima jer jeMUP ustanova koja je dužna davati informacije građanima".
VALBANDON, , 4. studenog 2005. (Hina) Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je danas da će se policija još više otvoriti prema javnosti i da će "iz korijena promijeniti odnos prema medijima jer je MUP ustanova koja je dužna davati informacije građanima".

"Analizirajući dosadašnje stanje želim iz korijena promijeniti odnos prema medijima", rekao je Kirin na okruglom stolu "Policija i mediji" na kojemu su u Valbandonu danas sudjelovali njegovi pomoćnici, načelnici MUP-ovih uprava, načelnici najvećih policijskih uprava i Ravnateljstva policije te veći broj novinara.

Kirin je rekao da je dolaskom na čelno mjesto MUP-a bio nezadovoljan odnosom prema medijima te je najavio da će poboljšati odnose s javnošću.

"Nema potrebe da se skrivamo od javnosti i da se stvara velo tajnosti", kazao je ministar.

U MUP-u stoga planiraju kroz nekoliko mjeseci pokrenuti internet portal, postaviti glasnogovornika Ravnateljstva policije te odrediti osobe zadužene za odnose s medijima u svim policijskim postajama.

Novinari su policijske čelnike upozorili na probleme u komunikaciji s policijom, ustvrdivši kako ne mogu uvijek dobiti pravodobnu i kvalitetnu informaciju te kako policija ne želi objaviti pune podatke o počiniteljima kaznenih djela.

Ministar je odgovorio kako policija mora paziti prilikom objavljivanja podataka kako se ne bi ugrozila prava pojedinaca. Pritom je rekao kako je mnogima nanesena šteta jer ih se u javnosti optuživalo za nešto za što na kraju nisu bili krivi.

Kirin je novinarima ukratko predstavio i izmjene zakona o policiji, oružju, minimalnim mjerama zaštite novčarskih ustanova te sprečavanju nereda na sportskim terenima. Kazao je da se izmjenama Zakona o policiji predlažu veće policijske ovlasti, ali i obveze te da će prije uvođenja zakona biti provedena obavezna edukacija policajaca.

Kirin je "notornim glupostima" nazvao tvrdnje Hrvatske udruge banaka (HUB) da će izmjene zakona o minimalnim mjerama zaštite novčarskih ustanova, među ostalim, banke pretvoriti u tvrđave i nametnuti im suvišne troškove. Naime, izmjene zakona predviđaju uvođenje strožijih mjera zaštite u novčarskim ustanovama te kazne za one ustanove koje se ne budu pridržavale tih mjera, a HUB je, kako piše tisak, izrazio duboko nezadovoljstvo takvim prijedlozima, uputivši pisma predsjedniku Hrvatskog sabora i svim zastupničkim klubovima.

Ministar unutarnjih poslova smatra da je riječ o ustanovama koje ostvaruju izrazito veliki profit i kojima uvođenje dodatnih zaštitnih mjera neće biti problem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙