FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK: meso peradi sigurno i kvalitetno

VARAŽDIN, 4. studenog 2005. (Hina) - Crna Gora bi od ponedjeljkatrebala ukinuti zabranu uvoza peradarskih proizvoda iz Hrvatske, aočekuje se da će to uskoro učiniti i Bosna i Hecegovina i Srbija,izjavio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Mladen Pavić na konferenciji za novinare nakonsastanka Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore i predstavnikaperadarsko-prerađivačke industrije koji je danas održan u Varaždinu.
VARAŽDIN, 4. studenog 2005. (Hina) - Crna Gora bi od ponedjeljka trebala ukinuti zabranu uvoza peradarskih proizvoda iz Hrvatske, a očekuje se da će to uskoro učiniti i Bosna i Hecegovina i Srbija, izjavio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić na konferenciji za novinare nakon sastanka Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore i predstavnika peradarsko-prerađivačke industrije koji je danas održan u Varaždinu.

Na sastanku se, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, raspravljalo o štetama nastalima zbog ptičje gripe.

Iako su peradarsko-prerađivačka industrija i trgovina zbog pojave ptičje gripe pretrpjele štete, nitko neće imati značajnije posljedice, ocijenio je Vidošević.

Naglasio je da je zahvaljujući kvaliteti i sigurnosti hrvatska peradarska industrija značajan i aktivan izvoznik, s čime se, kako je rekao, malo koja industrijska grana u Hrvatskoj može pohvaliti.

Direktor trgovačkog lanca Billa Damir Horvat istaknuo je da unatoč tome što je smanjena potrošnja pilećeg mesa trgovcima promet nije ugrožen te očekuje da će već ovaj vikend prodaja pilećeg mesa i prerađevina biti uobičajena.

Poručio je da je hrvatska peradarska industrija uspješna i da je ne treba uništavati stvaranjem nepotrebne panike.

Predstavnici peradarsko-prerađivačke industrije i trgovaca poručili su građanima da je meso peradi kvalitetno i sigurno te u skladu s najvišim europskim standardima.

Pritom posebno naglašavaju činjenicu da Europska unija nije zabranila uvoz mesa od peradi iz Hrvatske nego samo žive peradi.

Prema podacima HGK, u prvih osam mjeseci ove godine iz Hrvatske je izvezeno peradi i mesa od peradi u količini od 4.919 tona, što je 9,8 posto više nego u isto prošlogodišnjem razdoblju. Vrijednost tog izvoza je 13,3 milijuna američkih dolara ili 16,7 posto više nego u istom vremenu lani.

Hrvatska je pak u spomenutom razdoblju uvezla peradi i mesa peradi u količini od 5.413 tona ili u vrijednosti od 10,56 milijuna dolara. U odnosu na isto razdoblje lani to je porast za 56,5 posto kada je riječ o količini te 55,1 posto više kada je riječ o vrijednosti uvezene robe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙