FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukinuta zabrana lova na divlje ptice

OSIJEK, 4. studenoga 2005. (Hina) - Ukinuta je zabrana lova na divljeptice koju je prije 10-tak dana donio državni Krizni stožer zaprevenciju ptičje gripe, te je jučer nakon objave u "Narodnimnovinama", odluka stupila na snagu, potvrdio je jutros Hiniglasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnogagospodarstva, Mladen Pavić.
OSIJEK, 4. studenoga 2005. (Hina) - Ukinuta je zabrana lova na divlje ptice koju je prije 10-tak dana donio državni Krizni stožer za prevenciju ptičje gripe, te je jučer nakon objave u "Narodnim novinama", odluka stupila na snagu, potvrdio je jutros Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Mladen Pavić.

Zabrana lova je ukinuta budući da je opasnost od ptičje gripe u Hrvatskoj sve manja, te zbog gospodarskih razloga jer bi bila pričinjena velika šteta, posebno fazanerijama i slično, koje imaju dogovorene organizirane lovne aranžmane s domaćim i stranim lovcima, dodao je.

Napomenuo je kako zabrana lova i dalje vrijedi na lokacijama ribnjaka Grudnjak i Našičkom ribnjaku, gdje su bili pronađeni uginuli labodovi zaraženi virusom ptičje gripe

Također zabrana lova se i dalje odnosi na šljuke, crne liske te divlje patke i guske, i to u cijeloj Hrvatskoj.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, naglasio je da se nastavlja obavljanje monitoringa na svih 20 lokacija te da se vodi stalna kontrola moguće ugroze od ptičje gripe.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Đuro Dečak, rekao je kako pozdravlja odluku o prestanku zabrane lova na divlje ptice jer bi daljnjom zabranom bila pričinjena velika materijalna šteta.

Primjerice, samo u Varaždinskoj županiji ta se šteta procjenjuje na 50 milijuna kuna, kazao je Dečak, dodavši kako bi šteta bila ogromna i u fazaneriji "Fazan" u Dardi u Baranji koja je razvojni rasadnik fazana, što je bitno za buduće kvote u Europskoj uniji.

"Od početka sam smatrao da nije dobro uvesti zabranu lova na divlje ptice u cijeloj Hrvatskoj, već da se ona trebala ograničiti na krizna žarišta ", kazao je Dečak.

Ističući kako bi "fazaneriji "Fazan" u Dardi daljnjom zabranom lova na fazane bila pričinjena nesaglediva materijalna šteta", dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i član Izvršnog odbora Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Josip Lukaček rekao je kako se ondje trenutačno uzgaja oko 22.000 fazana, a za 2.000 fazana dogovoren je lov s domaćim i inozemnim lovcima.

Inače lovci Osječko-baranjske županije, zajedno sa športskim ribolovcima, pomažu županijskom Eko-stožeru u monitoringu na terenu, vezano za ugrozu od ptičje gripe. To znači da lovci i ribiči koji su stalno u prirodi, nadziru i prema potrebni dojavljuju svako sumnjivo uginuće divljih ptica,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙