FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK zabranila uvoz živih ptica, mesa od divljih pernatih prica i perja iz RH

BRUXELLES, 25. listopada 2005. (Hina) - Europska komisija odlučila jezabraniti uvoz živih ptica, uključujući perad, mesa od divljihpernatih ptica i neprerađenog perja iz Hrvatske, priopćeno je u utoraku Bruxellesu.
BRUXELLES, 25. listopada 2005. (Hina) - Europska komisija odlučila je zabraniti uvoz živih ptica, uključujući perad, mesa od divljih pernatih ptica i neprerađenog perja iz Hrvatske, priopćeno je u utorak u Bruxellesu.

Glasnogovornik Europske komisije Philip Tod rekao je da je Komisija tu odluku donijela kasno sinoć i da će u utorak tu odluku još razmatrati Stalni odbor za hranidbeni lanac i zdravlje životinja, kojeg čine veterinarski stručnjaci iz 25 zemalja članica EU.

"Odluka Europske komisije o zabrani uvoza živih ptica, uključujući perad, mesa od divljih pernatih ptica i neprerađenog perja iz Hrvatske usvojena je 24. listopada i danas je razmatra Stalni odbor za hranidbeni lanac i zdravlje životinja", rekao je Tod.

Zabrana se, kao što je u ponedjeljak i najavljeno, ne odnosi na meso peradi, što je Europska komisija učinila u slučaju Rumunjske i Turske.

Tod je također dodao da je Komisija predložila da se na mjesec dana zabrani uvoz divljih ptica u Europsku uniju za komercijalne svrhe.

Komisija se ranije tome protivila smatrajući da bi to moglo pripomoći razvoju crnog tržišta.

Čim je otkriven slučaj ptičje gripe na ribnjaku "Grudnjak" u općini Zdenci, uzorci uginulih ptica odmah su upućeni u referalni laboratorij EU za ptičju gripu u Weybridgeu, u Velikoj Britaniji. Hrvatska vlada je odmah odlučila da se do zaprimanja, odnosno potvrde rezultata iz Weybridgea, na području Republike Hrvatske primjenjuju mjere kao da je bolest potvrđena, što, između ostalog, podrazumijeva zabranu izvoza peradi iz zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙