FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednicom Senata obilježen Dan Sveučilišta u Zagrebu

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom SenataSveučilišta u Zagrebu, održanoj danas u auli Sveučilišta, obilježen jeDies Academicus, Dan Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu su uručenepovelje istaknutim profesorima u povodu izbora u počasno zvanjeprofessor emeritus te nagrada "Fran Bošnjaković".
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom Senata Sveučilišta u Zagrebu, održanoj danas u auli Sveučilišta, obilježen je Dies Academicus, Dan Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu su uručene povelje istaknutim profesorima u povodu izbora u počasno zvanje professor emeritus te nagrada "Fran Bošnjaković".

Svečanoj sjednici, održanoj na početku 337. akademske godine, bio je nazočan predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dekani fakulteta, predstavnici Crkve, znanstvenih institucija i dr.

Ministar Primorac čestitao je Dan Sveučilišta, ocijenivši da je "budućnost države postala nedjeljiva od razvoja obrazovanja". Zauzeo se za veća izdvajanja u državnom proračunu za znanost i obrazovanje te povećanje kvalitete i usporedivosti znanstvenih i obrazovnih institucija. Istaknuo je da je cilj da do 2010. Hrvatska u obrazovanju postane najkonkurentnija i najkompetentnija u regiji. Ministar je podsjetio da je ove godine zaposleno na fakultetima oko 400 nastavnika, najavivši da bi se i iduće godine trebalo zaposliti još toliko djelatnika.

Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Helena Jasna Mencer izvijestila je o postignutim rezultatima u protekloj akademskoj godini, najavivši da će u sljedećoj godini Sveučilište, uz ostalo, raditi na razvoju studijskih programa kao i na pitanjima znanosti, istraživanja te financija. Zauzela se za to da se s resornim ministarstvom razmotre i istraže pitanja troškova studija, sudjelovanja studenata u troškovima studija, održivog razvoja kao i druga pitanja oko kojih je potreban i dijalog i politička podrška.

Prorektor za poslovanje Tihomir Hunjak napomenuo je kako 500 milijuna kuna kredita za opremanje Sveučilišta nije dovoljno za tu namjenu, dodajući da ta sredstva ne odgovaraju "očekivanjima koja Hrvatska ima od zagrebačkog Sveučilišta".

Na sjednici Senata u počasno znanstveno - nastavno zvanje professor emeritus u akademskoj godini 2004./2005. izabrani su: Nikola Batušić, Nikola Filipović, Ivan Ilić, Franjo Ruža, Osman Muftić, Josip Silić, Ivo Škarić, Mirjana Vilko, Želimir Jakšić, Željko Horvatić te Ibrahim Aganović.

Nagradu "Fran Bošnjaković" za 2005. dobio je Ivo Soljačić, za promicanje i razvoj tehničkih znanosti, posebice tekstilno-tehnološkog studija i znanstvenog polja tekstilne tehnologije.

Prije sjednice Senata sveučilišna delegacija položila je na Mirogoju vijence i odala počast preminulim profesorima i studentima Sveučiliša u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙