FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće ljudi odale počast Rosi Parks

DETROIT, 2. studenog 2005. (Hina/AFP) - Tisuće ljudi, među kojimabrojne poznate osobe, odale su u srijedu posljednju počast Rosi Parks,ikoni pokret za prava crnaca u Sjedinjenim Državama, na njenomsprovodu u Detroitu.
DETROIT, 2. studenog 2005. (Hina/AFP) - Tisuće ljudi, među kojima brojne poznate osobe, odale su u srijedu posljednju počast Rosi Parks, ikoni pokret za prava crnaca u Sjedinjenim Državama, na njenom sprovodu u Detroitu.

Legenda američke borbe za građanska prava Rosa Parks umrla je 24. listopada u devedeset i drugoj godini života. Smatra se da je ova crnkinja pokrenula moderni američki pokret za građanska prava kad se odbila ustati bijelcu sa svog sjedišta u autobusu.

Vozila se kući u punom autobusu u Montgomeryju u Alabami 1. prosinca 1955. godine kad joj je vozač naložio da ustupi svoje mjesto bijelom putniku. Kad je odbila, gospođa Parks je bila uhićena. Taj je incident doveo do godinu dana dugog crnačkog bojkota gradskih autobusa u Montgomeryju.

Bojkot je predvodio mladi nepoznati svećenik Martin Luther King. Bojkot je okončan nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio da je politika segregacije u prometnom sustavu tog grada nezakonita.

Taj je slučaj doveo do cijelog niza događaja kojim je okončana segregacija i diskriminacija u Sjedinjenim Državama.

Na njezin sprovod došli su, između ostalih, bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter, boksač Mohamed Ali, sportaši Michael Jordan i Tiger Woods, demokratski senator John Kerry, i Winnie Madikizela-Mandela, bivša žena bivšeg južno afričkog predsjednika Nelsona Mandele.

U Washingtonu, gdje su je crni Amerikanci smatrali svojom ikonom, ukazane su joj najviše počasti, uobičajeno rezervirane za državnike.

Predsjednik George W. Bush zapovjedio je u nedjelju da se američki stijegovi spuste na pola koplja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙