FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla pionirka zaštite prava američkih crnaca

DETROIT, 25. listopada 2005. (Hina/AFP) - Rosa Parks, američka crnkinjakoja je 1955. godine odbila prepustiti mjesto bijelcu u autobusu i timčinom pokrenula pokret kojim je legalno okončana segregacija u SAD-u,umrla je u 92. godini, javljaju u ponedjeljak lokalni mediji.
DETROIT, 25. listopada 2005. (Hina/AFP) - Rosa Parks, američka crnkinja koja je 1955. godine odbila prepustiti mjesto bijelcu u autobusu i tim činom pokrenula pokret kojim je legalno okončana segregacija u SAD-u, umrla je u 92. godini, javljaju u ponedjeljak lokalni mediji.

Pionirka zaštite prava američkih crnaca umrla je u svojem domu u Detroitu, piše Detroit News.

Parks je u ono doba odbila prepustiti mjesto, kao što je nalagao propis na jugu SAD-a, jednom bijelcu dok je sjedila u prednjem dijelu autobusu.

To je odbijanje završilo njezinim uhićenjem zbog čega je crnačka zajednica bojkotirala autobusni prijevoz u Montgomeryju (Alabama) godinu dana, što je predstavljalo početak pokreta za građanska prava crnaca.

Mladi pastor Martin Luther King predvodio je bojkot i nenasilni pokret protiv segregacije i rasne diskriminacije koje će dovesti do promjene zakonskih propisa na lokalnoj, državnoj i saveznoj razini u korist američkih crnaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙