FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi dokazi postojanja goleme crne rupe u našoj galaksiji

LONDON, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Kineski znanstvenicipriopćili su u srijedu da su našli nove dokaze da je divovski objekt usredištu naše galaksije super-masivna crna rupa.
LONDON, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Kineski znanstvenici priopćili su u srijedu da su našli nove dokaze da je divovski objekt u središtu naše galaksije super-masivna crna rupa.

Zhi-Qiang Shen i istraživači iz šangajskog astronomskog opservatorija uhvatili su radijske valove na samom rubu tajanstvenog objekta, poznatog kao Sagittarius A (Sgr A), pomoću sustava deset radijskih teleskopa razmještenih po Sjedinjenim Državama.

U izvješću objavljenom u časopisu Nature oni su rekli da ti radijski valovi "pružaju snažne dokaze da je Sgr A super-masivna crna rupa".

Znanstvenici su dugo vremena sumnjali u postojanje crne rupe u središtu naše galaksije. Astronomi vjeruju da ona ima masu četiri milijuna puta veću od našeg Sunca.

U izvješću objavljenom u časopisu Nature sugerira se da je crna rupa široka koliko i radijus Zemljine orbite.

"Ta promatranja pružaju snažne dokaze da je Sgr A doista crna rupa i omogućuju mali uvid o ponašanju materije koja biva uvučena u nju", ocijenio je Christopher Reynolds sa sveučilišta Maryland u komentaru u listu.

On je otkrića opisao kao daljnji korak u dobivanju slike sjene oko crne rupe što bi predstavljalo i klasičan test teorije relativnosti Alberta Einsteina. Po toj teoriji golema tijela, planeti, zvijezde ili crne rupe, u svojoj vrtnji zapravo iskrivljuju vrijeme i prostor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙