FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica sloma obrane vukovarske gradske četvrti Lužca

VUKOVAR, 2. studenog 2005. (Hina) - U spomen na 2. studenoga 1991.,kada su srpski agresori i tzv. JNA nakon višemjesečnih napada slomiliotpor hrvatskih branitelja vukovarske gradske četvrti Lužca, podnoSpomen-križa u toj četvrti danas su položeni vijenci i zapaljenesvijeće.
VUKOVAR, 2. studenog 2005. (Hina) - U spomen na 2. studenoga 1991., kada su srpski agresori i tzv. JNA nakon višemjesečnih napada slomili otpor hrvatskih branitelja vukovarske gradske četvrti Lužca, podno Spomen-križa u toj četvrti danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Tijekom srpske agresije na Lužac poginulo je i nestalo 59 hrvatskih branitelja i mještana te vukovarske gradske četvrti.

Najviše ih je poginuo upravo 2. studenoga 1991. kad je srpski agresor zauzeo Lužac, podsjetio je u prigodi polaganja vijenca posljednji zapovjednik obrane Lužca Ilija Martić.

U spomen na žrtve Lužca vijenac podno Spomen-križa položilo je izaslanstvo grada Vukovara, predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Šotom i predsjednikom Gradskog vijeća Nikolom Tothom.

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća počast žrtvama su odali i predstavnici vukovarskih stradalničkih udruga, članovi obitelji i rodbina stradalih.

Molitvu kod Spomen-križa za sve žrtve poginule u tijeku Domovinskog rata predvodio je fra Ante Perković, župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja.

U razgovoru s novinarima posljednji zapovjednik obrane Lužca Ilija Martić rekao je kako je tu vukovarsku gradsku četvrt u jesen 1991. branilo 60-ak hrvatskih branitelja od napada oko tisuću neprijateljskih vojnika.

Zauzimanjem Lužca srpski agresori izbili su na rijeku Dunav te tamošnje hrvatske branitelje odsjekli od branitelja gradske četvrti Borova naselja, presjekavši svaku vezu među njima.

Srpsko zaposjedanje vukovarske gradske četvrti Lužca ujedno je i početak sloma obrane grada Vukovara, koja je potpuno slomljena 18. studenoga 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙