FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush priznaje da je stvaranje američke trgovinske zone posustalo

WASHINGTON, 2. studenog 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik GeorgeW.Bush, koji ovoga tjedna odlazi u Argentinu na trgovinski sastanak navrhu obiju Amerika, priznao je da je stvaranje slobodne trgovinskezone od Aljaske do Antarktika (FTAA) zapelo, no da nije i propalo.
WASHINGTON, 2. studenog 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik George W.Bush, koji ovoga tjedna odlazi u Argentinu na trgovinski sastanak na vrhu obiju Amerika, priznao je da je stvaranje slobodne trgovinske zone od Aljaske do Antarktika (FTAA) zapelo, no da nije i propalo.

"FTAA je zapeo. Slažem se", kazao je predsjednik Bush govoreći o pregovorima o slobodnoj trgovinskoj zoni obje Amerike, koji zbog nesuglasica nisu rezultirali sklapanjem očekivanog sporazuma do početka 2005.

Međutim Bush, koji u četvrtak odlazi u posjet Argentini, Brazilu i Panami, kazao je da se nada kako će pridobiti Brazil da pritisne Europu kako bi smanjila poljoprivredne subvencije i učinila napredak u pregovorima pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Runda globalnih trgovinskih pregovora započetih u Dohi zaista pobija FTAA kao prioritet, jer ne uključuje samo naše susjedstvo već cijeli svijet", kazao je Bush novinarima. "Brazil je važan sudionik Doha runde trgovinskih pregovora. On zahtjeva poštovanje ne samo Sjedinjenih Država i Europske Unije, već i ostalih zemalja koje ga mogu ili ne moraju slijediti", kazao je.

Obje zemlje donekle su razočarane odgovorom EU-a na prijedloge smanjenja poljoprivrednih subvencija, dodao je. "Važno je za svijet, a ne samo za Brazil i Ameriku, da Doha napreduje", kazao je Bush.

Pod pritiskom velikih trgovinskih sila kao što su SAD, Australija, Brazil i Indija, EU je prošlog tjedna ponudio smanjenje uvoznih carina na poljoprivredne proizvode u rasponu od 35 do 60 posto. Njegov raniji prijedlog sadržavao je smanjenje u rasponu od 20 do 50 posto.

Sjedinjene Države ubrzo su ocijenile ponudu neadekvatnom, a uslijedile su zemlje Cairns skupine koju čine velike uvoznice hrane, među kojima Australija, Brazil, Kanada i Južna Afrika. Članice WTO nastoje se pripremiti za konferenciju koja će se u prosincu održati u Hong Kongu, a na kojoj bi trebale odobriti okvir multilateralnog sporazum o rezanju carina, subvencija i ostalih prepreka trgovini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙