FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena nova ponuda EU-a u pregovorima o poljoprivredi

BRUXELLES, 20. listopada 2005. (Hina/AFP) - Europska unija obvezala seda će sljedećeg tjedna objaviti novu ponudu za smanjenje uvoznihcarina na poljoprivredne proizvode, najavio je u četvrtak SAD.
BRUXELLES, 20. listopada 2005. (Hina/AFP) - Europska unija obvezala se da će sljedećeg tjedna objaviti novu ponudu za smanjenje uvoznih carina na poljoprivredne proizvode, najavio je u četvrtak SAD.

Prijedlog Europske unije iznesen je u pregovorima ključnih članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u srijedu poslijepodne, kazala je glasnogovornica američkog trgovinskog predstavnika Roba Portmana, Christin Baker. Portman je usmjeravao pritisak na EU na učini nove ustupke u pregovorima o trgovini poljoprivrednim proizvodima.

"Izaslanik je jako razočaran što EU nije predstavio nikakav ustupak u vezi s pristupom na europsko tržište. Ocijenjeno je da se EU na neki način povlači i ponovno utvrđuje što može ponuditi te da će predstaviti grupi nekakav prijedlog sljedećeg tjedna", naglasila je Portmanova glasnogovornica.

Čelni trgovinski dužnosnici Australije, Brazila, EU, Indije i SAD-a započeli su krug pregovora iza zatvorenih vrata u srijedu a u četvrtak će im se pridružiti i predstavnici Kanade, Kine, Japana i ostalih članica WTO-a.

EU se trenutno nalazi u središtu pozornosti jer je izložena kritici Brazila zbog usmjeravanja pritiska na zemlje u razvoju da otvore svoja tržišta za industrijske proizvode i usluge u zamjenu za mjere ukidanja barijera u trgovini poljoprivrednim proizvodima.

Povjerenik EU za trgovinu Peter Mandelson nagovijestio je da bi mogao predstaviti novi ustupak ali je upozorio da su i ostala područja jednako važna

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙