FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković: Hrvatska aktivna u politici EU-a prema trećim državama

ZAGREB/LONDON, 31. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je nekada bilatema rasprava u Europskoj uniji, a danas ravnopravno sudjeluje uraspravama o trećim zemljama, rekao je za Hinu predsjednikVanjskopolitičkoga odbora Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji uLondonu sudjeluje na sastanku predsjednika takvih odbora parlamenatazemalja članica EU-a i zemalja kandidata.
ZAGREB/LONDON, 31. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je nekada bila tema rasprava u Europskoj uniji, a danas ravnopravno sudjeluje u raspravama o trećim zemljama, rekao je za Hinu predsjednik Vanjskopolitičkoga odbora Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji u Londonu sudjeluje na sastanku predsjednika takvih odbora parlamenata zemalja članica EU-a i zemalja kandidata.

Na dvodnevnome sastanku na kojem se u ponedjeljak govorilo o borbi protiv terorizma i politici susjedstva Europske unije, predsjednik saborskoga vanjskopolitičkoga odbora rekao je kako Hrvatska želi sudjelovati u vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije, pa tako i u politici susjedstva EU-a.

Politika susjedstva definirana je, prema Jandrokovićevim riječima, za zemlje Kavkaza, Bliski istok, sjevernu Afriku i neke zemlje bivšega Sovjetskoga Saveza.

Hrvatska je poruka da je stabilizacija toga područja važna za stabilizaciju Europske unije, rekao je Jandroković. "Nema trajne stabilnosti kontinenta bez stabilnosti tih područja", rekao je Jandroković i izrazio zadovoljstvo što Hrvatska ravnopravno sudjeluje na tome sastanku kao zemlja kandidat s kojom je EU počeo pristupne pregovore.

Britanski ministar za Europu Douglas Alexander i europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner govorili su o važnosti politike susjedstva zbog dobrobiti stanovnika tih zemalja, ali i građana EU-a.

Europska unija želi stabilizirati te regije, ali ne namećući već ohrabrujući reforme u njima, rekla je Ferrero-Waldner.

U utorak će sudionici skupa raspravljati o reformi Ujedinjenih naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙