FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih viejsti
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih viejsti

HAMPTON COURT - Čelnici Europske unije oštro su osudili u četvrtak u Hampton Courtu izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je izjavio da bi Izrael trebao biti izbrisan sa zemljopisne karte. "Čelnici EU-a okupljeni na sastanku u Hampton Courtu najoštrije osuđuju komentare o izraelskoj državi pripisane iranskom predsjedniku Ahmadinedžadu. Pozivi na nasilje i na razaranje bilo koje države u očitom su neskladu s bilo kojom tvrdnjom o zrelosti i odgovornosti članice međunarodne zajednice", kaže se u priopćenju šefova država ili vlada EU-a koji su se okupili na jednodnevnom neformalnom summitu u blizini Londona.

JERUZALEM - Iran treba izbaciti iz Ujedinjenih naroda nakon što je novi predsjednik te zemlje izjavio da bi Izrael trebalo "izbrisati sa zemljopisne karte", izjavio je u četvrtak potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres. "Otkad je uspostavljen UN 1945. godine nikad se nije dogodilo da neki čelnik zemlje članice Ujedinjenih naroda javno pozove na eliminaciju druge zemlje članice", istaknuo je Peres u izjavi za Izraelski radio. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u srijedu je izjavio da "Izrael treba izbrisati sa zemljopisne karte". "Islamski svijet neće svom povijesnom neprijatelju dopustiti da živi u njegovom samom središtu", rekao je iranski predsjednik.

ANTWERPEN - Hrvatska mora napraviti iskorak u razvoju svojih luka, a predstavnici luke Antwerpen ponudili su pomoć u obuci hrvatskih lučkih stručnjaka, kazao je u četvrtak u Antwerpenu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Mesić je u dvodnevnom posjetu belgijskoj regiji Flandriji, a u pratnji predstavnika pet hrvatskih luka (Dubrovnik, Rijeka, Split, Ploče i Vukovar) obišao je Antwerpen koji spada među pet najvećih svjetskih luka. "Hrvatska treba napraviti veći iskorak u razvoju svojih luka, jer taj razvoj neće ići sam od sebe", rekao je Mesić. "U Antwerpenu se ulažu milijarde eura jer postoji koncept i interes privrede i banaka, a to i mi moramo učiniti u Hrvatskoj", istaknuo je mesić.

SUBOTICA - Ptičje gripe nema u Srbiji, a ako se pojavi to nitko ne bi krio od građana, izjavila je u četvrtak ministrica poljoprivrede Republike Srbije Ivana Dulić Marković, komentirajući vijest da je virus stigao u Srbiju ali da to država krije. "U trenutku kada budemo znali da se ptičja gripa pojavila u Srbiji građani će to prvi doznati pa nema razloga za paniku", izjavila je ministrica, i dodala da s hrvatskim ministrom Petrom Čobankovićem razmjenjuje podatke o virusu ptičje gripe.

MUZAFFARABAD - Neuspjeh međunarodne zajednice da prije zime osigura novac potreban za pomoć tisućama preživjelih u potresu u Pakistanu zabrinuo je spasilačke službe na terenu. "Još uvijek smo svjedoci da međunarodna zajednica ne doprinosi u potpunosti saniranju katastrofe", rekao je glavni koordinator UN-a za humanitarnu pomoć Rashid Khalikov. "Mi spašavamo živote", dodao je Khalikov dan poslije UN-ove konferencije u Ženevi na kojoj je obećano 580 milijuna dolara, no samo 15.8 milijuna za hitnu pomoć. Strahuju se da bi glad i hladnoća mogla odnijeti jednak broj života kao i potres 8. listopada u kojem su poginule najmanje 54.000 ljudi u Pakistanu i 1.300 u Kashmiru.

NEUM - U Neumu se održava dvodnevni znanstveni skup o ustavno-pravnom položaju Hrvata u BiH. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović ustvrdio je da BiH ulazi u presudno razdoblje jer predstoje reforme daytonskog Ustava koji je nepravedan za Hrvate u BiH. Jović je rekao da se Ustav BiH već mijenja na štetu i protiv interesa Hrvata u BiH, te ustvrdio da Hrvati ni u jednom segmentu ne odlučuju. Zauzeo se za stvaranje hrvatskog obrazovnog sustava u BiH sa svojim jezikom, kadrovima i knjigama. Za predloženi Zakon o medijima kojim se sprječava uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku, Jović je rekao da je "rasistički". Odbacio je mišljenja koja se, po njegovim riječima, mogu čuti u RH, da je hrvatska politika dijelila BiH.

ZAGREB - Predsjednici odbora za vanjsku politiku parlamenata država članica i država kandidatkinja Europske unije (EU) sastat će se u Londonu od 30. listopada od 1. studenoga, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog sabora. Sabor će na tom sastanku predstavljati Gordan Jandroković, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. Glavne teme skupa bit će borba protiv terorizma, Europska politika susjedstva i reforma UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙