FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF: Potres u Pakistanu usmrtio 17.000 djece

ISLAMABAD, 31. listopada 2005. (Hina/AFP) - Najmanje 17.000 djecepoginulo je u potresu koji je 8. listopada pogodio Pakistan, apreživjeli će patiti od trauma težih nego li su od prethodnihkatastrofa, primjerice lanjskog tsunamija, kazala je u ponedjeljakizvršna direktorica UN-ove agencije za djecu (UNICEF) Ann Veneman.
ISLAMABAD, 31. listopada 2005. (Hina/AFP) - Najmanje 17.000 djece poginulo je u potresu koji je 8. listopada pogodio Pakistan, a preživjeli će patiti od trauma težih nego li su od prethodnih katastrofa, primjerice lanjskog tsunamija, kazala je u ponedjeljak izvršna direktorica UN-ove agencije za djecu (UNICEF) Ann Veneman.

Prema UNICEF-u, između 1,6 i 2,2 milijuna djece pogođeno je potresom koji je usmrtio najmanje 55.000 ljudi, dok je 77.000 ranjeno, a bez krova nad glavom je ostalo 3,3 milijuna ljudi na sjeveru Pakistana.

"Procjenjujemo da je najmanje 17.000 djece ubijeno u školama", izjavila je Veneman na konfereniji za novinare i naglasila da je oko polovice žrtava bilo mlađe od 18 godina.

Za preživjelu djecu traume bi mogle biti "gore nego što je slučaj s drugim tragedijama kakav je primjerice bio tsunami", koji je pogodio jugoistočnu Aziju u prosincu 2004., kazala je i pojasnila da su "djeca bila u školama koje su se srušile. Među preživjelima mnogi su ranjeni, mnogi su izgubili školske prijatelje, profesore, ljude koji su važni u njihovu životu".

Veneman je izrazila strahovanje od "drugog vala smrti" djece i preživjelih ako hitno ne dobiju medicinsku pomoć i pitku vodu.

Više od 20.000 djece, priopćio je UNICEF, patit će od tjelesnih posljedica zbog ozljeda i amputacija, no to još nije konačna brojka i ona bi mogla rasti, upozoreno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙