FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: za đakona prvi put zaređen oženjen muškarac

ĐAKOVO, 30. listopada 2005. (Hina) - Na današnjoj svečanoj euharistijiu đakovačkoj katedrali đakovački i srijemski biskup Marin Srakićpodijelio je sveti red đakonata sedmorici kandidata, među kojima jeprvi put u toj biskupiji i oženjen muškarac.
ĐAKOVO, 30. listopada 2005. (Hina) - Na današnjoj svečanoj euharistiji u đakovačkoj katedrali đakovački i srijemski biskup Marin Srakić podijelio je sveti red đakonata sedmorici kandidata, među kojima je prvi put u toj biskupiji i oženjen muškarac.

Prvi put u povijesti Đakovačke i srijemske biskupije, još od ranokršćanskoga doba, biskup je za đakona sa službom trajnog đakonata zaredio i oženjenog muškarca, 44-godišnjega vjeroučitelja iz Tovarnika Ivana Tutiša, oca šestero djece.

Red đakonata primili su i Đula Andraši iz Batine, Josip Božić iz Vinkovaca, Antun Japundžić iz Grgurevića-Odvoraca, Krunoslav Karas iz Darde, Danijel Tigandžin iz Višnjevca i Ivica Zrno iz Otoka. Njih šestoricu dijecezanski biskup zaredit će za svećenike na Petrovo sljedeće godine. Ivan Tutiš đakonat zadržava trajno, a u svojoj službi može dijeliti sve sakramente osim ispovijedi i bolesničkog pomazanja te ne može voditi Službu riječi na svetoj misi.

Trajni đakonat u Katoličku crkvu uveo je Dugi vatikanski koncil (1962.-1965.), a hrvatski biskupi Statut o trajnom đakonatu prihvatili su na zasjedanju u Krku u listopadu 2002. godine. Od tada jedan je laik zaređen za trajnog đakona u Požeškoj biskupiji, a sada i Đakovačka i srijemska biskupija uvodi tu službu.

Biskup Marin Srakić govorio je u propovijedi o svetom redu đakonata, ističući kako je đakon poslužitelj, sluga Evanđelja, svetog bogoslužja, cijeloga Božjeg naroda.

"Vaša đakonska zadaća je velika, no ne bojte se, hrabro naviještajte Radosnu vijest Kristovu i budite uvijek poslužitelji naše Crkve. Danas naša biskupija doživljava svoj presedan - prvi put imamo kandidata za trajni đakonat koji je u crkvama Zapada davno prihvaćena stvarnost. Od danas i mi krećemo u tu avanturu i molimo Gospodina da bude na dobro biskupije", rekao je u propovijedi biskup Marin Srakić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙