FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dr. Željko Baklaić potvrdio je danas da je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo odluku o nabavci dodatnih 100 tisuća doza cjepiva protiv grupe, s obzirom na pojačani interes građana za cijepljenjem. Za ovogodišnju sezonu gripe HZZO je nabavio 560 tisuća doza cjepiva, što je najviše dosad, no ono je potrošeno u roku od sedam dana od početka cijepljenja. Cjepivo se inače nabavlja prije svega za zaštitu od gripe starijih ljudi, kroničnih bolesnika i zdravstvenih djelatnika, no pojačani interes za cijepljenjem epidemiolozi pripisuju pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj.

RIJEKA - Novi predsjednik primorsko-goranske Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke je Ivo Zrilić, odlučeno je na današnjoj izbornoj skupštini te organizacije. Ivo Zrilić bio je jedini kandidat za tu dužnost, a dosadašnji predsjednik Ante Simonić nije se odlučio na još jednu kandidaturu. Na skupštini je bio i predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, koji je ocijenio da je ta politička stranka "u nepovoljnoj situaciji". Bilo je nužno, rekao je Zlatko Tomčić, nakon dvogodišnjeg razdoblja provesti unutarstranačke izbore zbog, kako je dodao, "provjetravanja i pretresanja" stranke. Predsjednik HSS-a je rekao kako je organizacija tih izbora pokazala da je dio lokalnih oganizacija "atrofirao" jer u nekima od njih nije bilo moguće provesti izbore. No, dodao je, nakon ovoga bi HSS trebao dobiti novu snagu i krenuti novim uzletom.

VUKOVAR - Oko tisuću hodočasnika iz svih župa đakovačke i srijemske biskupije okupilo se danas u Vukovaru na 6. biskupijskom spomen-hodočašću vjernika te biskupije tome gradu. Ovogodišnje hodočašće održano je pod geslom "Koje li nade u pozivu Njegovu". Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, u koncelebraciji s pomoćnim biskupima đakovačkim i srijemskim msgr. Đuro Hranićem i msgr. Đurom Gašparevićem te 41 svećenikom, predvodio je biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić. Msgr. Srakić tom je prilikom ocijenio da se Domovinski rat obezvrjeđuje i da se pomalo počinju mijenjati sudovi o tome što se u Vukovaru zbivalo.

BILJANE DONJE - Na mjestu masovne grobnice u Biljanima Donjim, blizu Benkovca, danas su spomen-obilježje otkrili potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i Zvonko Arbanas, član obitelji žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice. Spomen-obilježje podignuto je u znak sjećanja na šestero civila, mještana Smilčića, koje su krajem 1992. ubili pripadnici okupacijske srpske vojske i paravojnih postrojba. Ministrica Kosor je rekla da u Hrvatskoj otkrivena 141 masovna grobnica, a grobnica u Biljanima je 42. koja ima spomen-obilježje. Podsjetila je da je na popisu nestalih još 1149 osoba, među kojima 20 posto žena i 12 malodobnih osoba. Na otkrivanju spomen-obilježja bili su nazočni i predstojnik Vladina ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić, u ime predsjednika Republike izaslanik Vlado Čulina, gradonačelnik Benkovca Branko Kutija i predsjednik zadarske Županijske skupštine Stanko Zrilić.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić razgovarao je danas sa studentima "American University" iz Washingtona, koji borave u Hrvatskoj u sklopu programa "Izgradnja mira i razrješenje sukoba" koji vodi Margaret Smith, priopćio je Ured predsjednika. Osim Hrvatske, studenti su posjetili i Srbiju i Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu, gdje su razgovarali s predstavnicima državnih institucija, stranaka te nevladinih organizacija. Predsjednik Mesić izvijestio ih je o trenutačnome stanju u Hrvatskoj i regiji te i s hrvatskim nastojanjima da se dostignu europski standardi u sklopu približavanja Europskoj uniji. Također ih je izvijestio i o prilikama prije raspada Jugoslavije te o hrvatskoj borbi za neovisnost i samostalnost.

OSIJEK - Djelatnici osječko-baranjske Policijske uprave razriješili su četiri kaznena djela ratnog zločina protiv civila na području Čepina i Osijeka u kojima je 1991. ubijeno četvero srpskih civila, izvijestili su dužnosnici te PU na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare. Načelnik osječko-baranjske PU Vladimir Faber i načelnik Ureda načelnika Stipo Rimac izvijestili su da je prvoosumnjičeni za ta kaznena djela 44-godišnji hrvatski državljanin iz Čepina od prije dostupan pravosuđu, a drugoosumnjičenoga hrvatskog državljanina iz Đakova (33) jučer je uhitila djelatnica Dubrovačko-neretvanske PU, na čijem je području privremeno boravio, te će tijekom dana biti priveden u istražni centar osječkoga Županijskoga suda. Postoji osnovana sumnja da je prvosumnjičeni 1991., kao zamjenik zapovjednika satnije u sklopu 130. brigade HV-a, počinio ratni zločin ubivši bračni par Gvozdenović, Stevana (1939.) i Dragicu (1944.) i njihova rođaka Ljubomira Grandića (1944), rečeno je.

SPLIT - Knjiga Josepha Ratzingera "Moj život", autobiografsko djelo sadašnjeg pape Benedikta XVI., u izdanju splitske izdavačke kuće Verbum, u prodaji diljem Hrvatske naći će se od četvrtka 3. studenoga. Kako je najavljeno iz Verbuma knjigu će istoga dana, na konferenciji za novinare u Zagrebu, javnosti predstaviti i kardinal Josip Bozanić. Prema riječima direktora Verbuma Petra Balte, papina je knjiga pisana jednostavnim i pristupačnim stilom, a posebnu joj privlačnost daje mnoštvo anegdota i životnih priča u kojima se očituje jedinstveni smisao za humor i papina iznimna osobnost. Papa u knjizi iznosi vlastita sjećanja, od djetinjstva u Innu i Salzachu, preko osnovnog školovanja u Aschauu, ratnih zbivanja, pohađanja gimnazije, ulaska u sjemenište u Freisingu, studija teologije u Muenchenu, sve do imenovanja za biskupa te upravljanja biskupijom i Kongregacijom za nauk vjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙