FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Uloga Izraela u uhićenju Hrvoja Petrača

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Izraelski dnevnik Haaretz učetvrtak je objavio članak o boravku Hrvoja Petrača u Izraelu te uloziizraelskih službi u njegovom uhićenju. Haaretz rekonstruira Petračevboravak i odlazak iz Izraela kroz svjedočenje dva izraelska skipperakoji su Petrača na iznajmljenoj jedrilice prevezli od Izraela prekoTurske u Grčku.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Izraelski dnevnik Haaretz u četvrtak je objavio članak o boravku Hrvoja Petrača u Izraelu te ulozi izraelskih službi u njegovom uhićenju. Haaretz rekonstruira Petračev boravak i odlazak iz Izraela kroz svjedočenje dva izraelska skippera koji su Petrača na iznajmljenoj jedrilice prevezli od Izraela preko Turske u Grčku.

Hrvatska se policija 2005. izraelskoj policiji putem Interpola obratila s upitom nalazi li se Petrač u Izrael i zatražila, da ga se, ako je tamo, uhiti i izruči, piše list. "Mi smo proučili njihov zahtjev", rekla je listu Irit Buton, načelnica odjela za posebne zadatke pri odjelu za Istrage i obavještajne djelatnosti izraelske policije u Jeruzalemu. "Pokazalo se da je on u zemlju ušao u ožujku 2005. s hrvatskom putovnicom na svoje ime i da je u zemlji. Hrvate smo obavijestili da će nam po izraelskom zakonima o izručenju morati dati dokaze sumnji ili zločina za koje je osuđen. Čim dokazi stignu ministarstvo pravosuđa utvrđuje zadovaljavaju li zahtjeve zakona o ekstradiciji. Hrvati nam nisu poslali dokaze ili bilo koji drugi materijal", izjavila je Buton za Haaretz.

Hrvatsko izaslanstvo u kojem je bio po jedan predstavnik policije, ministarstva pravosuđa i službi sigurnosti ipak je u travnju došlo u Izrael, nastavlja list. "Susreli smo se s njima. Ponovili su nam svoju želju da ga uhitimo i izručimo radi osude u vezi otmice i zahtjeva za otkupninom. No naznačeno nam je i da su za njega zainteresirani radi sumnje da je povezan s generalom Gotovinom kojeg traži sud u Haagu. Objasnili smo im procedure izručenja na koje nas obvezuje zakon", kaže Buton.

Buton kaže da su izraelskoj strani Hrvati rekli da je tisak u Hrvatskoj načuo priču te da pokušavaju spriječiti objavu izvješća da je Petrač u Izraelu. "No ubrzo su se pojavila izvješća o tome. Po našem je mišljenju Petrač nakon tih izvješća pobjegao s lažnim dokumentima", kaže Buton i napominje da na graničnim prijelazima nije zabilježen njegov odlazak što navodi na zaključak da zemlju nije napustio s istim dokumentima s kojima je ušao. Po pisanju Haaretza Petrač je Izrael napustio na iznajmljenoj jedrilici i otplovio u Tursku.

Petrač se izgleda odlučio skrivati u Izraelu jer je zemlju dobro upoznao tijekom posljednjeg desetljeća i poznaje veći broj Izraelaca uključujući umirovljenog brigadnog generala izraelskih snaga obrane Amosa Kotzera koji je danas trgovac oružjem, piše Haaretz i dodaje da je Petrač zajedno sa svojim poslovnim partnerom generalom Zagorcem i ulagao u Izrael, odnosno da su u izraelsku Bank Leumi prebacili 19 milijuna eura.

Kotzer, navodi list, potvrđuje poznanstvo s Petračem no ne želi objasniti pod kojim ga je okolnostima upoznao. Kotzer kaže da je tijekom rata u suradnji s Petračem prvo pokušavao za Hrvatsku kupiti oružje iz istočnoeuropskih zemalja dok su nakon rata, 1996-97. pokušavali prodati višak hrvatskog oružja uglavnom u Africi, no, napominje Kotzer, ti poslovi nisu realizirani. Kotzer također ocjenjue da je Petrač bio "vrlo dobro povezan s hrvatskim sigurnosnim i vojnim establishmentom".

Buton Petračevo uhićenje pripisuje domišljatosti izraelske policije, nastavlja Haaretz. Turska je policija pratila Petračevu jedrilicu, a kasnije je po njenom povratku s Rodosa, gdje se Petrač iskrcao, privela dvojicu izraelskih skippera o čemu su obavijestili izraelsko predstavništvo. Petrač se Izraelcima predstavljao imenom Peter a izraelski ataše za policijska pitanja jednostavno je zaključio da je Peter traženi Petrač, objašnjava Buton. "Ataše je Turcima rekao za svoju pretpostavku a turski su istražitelji dvojici uhićenih Izraelaca pokazali Petračevu sliku. Oni su potvrdili da je čovjek na slici bio njihov putnik. Pokazalo se da su Hrvati već znali da se Petrač krio u Turskoj ali su nam zaboravili reći. Hrvatski ataše i turske vlasti obavijestili su Grke i dali ime hotela u kojem je Petrač odsjeo na Rodosu a potom su ga uhitili", kaže Buton.

Irit Buton kao dokaz doprinosa izraelske policije uhićenju ukazuje na činjenicu da je izraelski ataše dobio priznanje na ceremoniji održanoj u hrvatskom veleposlanstvu u Ankari, završava Haaretz svoj prilog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙