FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stan Anne Frank preuređen u utočište za pisce

AMSTERDAM, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Stan u Amsterdamu ukojemu je Anna Frank počela pisati dnevnik prije nego što se počelaskrivati od nacista obnovljen je u stilu tridesetih i preuređen uutočište za progonjene pisce.
AMSTERDAM, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Stan u Amsterdamu u kojemu je Anna Frank počela pisati dnevnik prije nego što se počela skrivati od nacista obnovljen je u stilu tridesetih i preuređen u utočište za progonjene pisce.

Obitelj Frank u trosobnom je stanu u južnom Amsterdamu živjela od 1933. do 1942. godine.

Koristeći se fotografijama iz obiteljske arhive i pismom Anne Frank u kojem je stan opisan, stručnjaci su mjesecima uklanjali moderne dodatke te su namjestili stan u istom stilu u kojem ga je ostavila obitelj Frank.

Ponovno je izrađen i pisaći stol na kojem je 13-godišnja Anna vjerojatno počela pisati dnevnik u lipnju 1942. godine, nekoliko tjedana prije nego što se počela skrivati od nacista.

I dok je zgrada u kojoj se obitelj Frank skrivala postala muzej, stan u tihom predgrađu Amsterdama u kojem je Anna provela većinu djetinjstva bio je gotovo nepoznat sve dok nedavno nije ponuđen na tržištu nakon čega je nizozemska televizija pokrenula kampanju za njegovu zaštitu.

Obnovljeni stan iznajmljen je jednoj amsterdamskoj zakladi koja će svake godine pozvati jednog stranog pisca kojem u domovini prijeti cenzura ili progon da dođe u njemu živjeti i raditi.

Prvi stanar bit će alžirski romanopisac i pjesnik El-Mahdi Acherchour (32), koji piše novi roman.

Nacisti su skrovište Anne Frank i njezine obitelji otkrili u kolovozu 1944. Anna i njezina sestra Margot umrle su od tifusa u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945., nekoliko tjedana prije oslobođenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙