FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan želi pune diplomatske odnose s Rusijom

VATIKAN, 27. listopada 2005. (Hina/AP) - Vatikan i Rusija trebali biuspostaviti pune diplomatske odnose jer sadašnje veze ne odgovarajuznačenju koje dvije države imaju u svijetu, rekao je vatikanskiministar vanjskih poslova nadbiskup Giovanni Lajolo u izjaviobjavljenoj u četvrtak.
VATIKAN, 27. listopada 2005. (Hina/AP) - Vatikan i Rusija trebali bi uspostaviti pune diplomatske odnose jer sadašnje veze ne odgovaraju značenju koje dvije države imaju u svijetu, rekao je vatikanski ministar vanjskih poslova nadbiskup Giovanni Lajolo u izjavi objavljenoj u četvrtak.

Lajolo je izrazio uvjerenje da "složeni" odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve nisu "nerješivi" i dodao kako se moli da sazrije vrijeme za posjet Rusiji pape Benedikta XVI.

Vatikan je objavio transkripte interviewa koje je Lajolo dao dvama ruskim agencijama nakon što je u srijedu stigao u Rusiju i pozvao na postavljanje međusobnih diplomatskih odnosa na višu razinu.

U petak bi se Lajolo trebao odvojeno sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i metropolitom Kirilom, koji vodi odjel za vanjske poslove Ruske pravoslavne crkve.

"Čini mi se razvidnim da sadašnji status uzajamnih predstavništva u Moskvi i Vatikanu ne odgovara značenju koje Sveta Stolica pridaje odnosima s vladom u Moskvi, ni položaju koji ona ima u svijetu", rekao je Lajolo.

"Smatram kako bi obje strane trebale raditi na unapređenju veza u pune diplomatske odnose", rekao je.

Sveta Stolica i tadašnji SSSR uspostavili su službene veze 1990., ali ne i pune diplomatske odnose.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙