FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i Rusija potpisali privremeni ugovor o vizama

LUXEMBOURG, 12. listopada 2005. (Hina/AP) - Europska unija i Rusija usrijedu su potpisali privremeni ugovor o vizama i vraćanju ilegalnihuseljenika koji bi putovanje u Rusiju do kraja iduće godine trebaoučiniti jednostavnijim i jeftinijim te pomoći smanjivanju ilegalnoguseljavanja u EU.
LUXEMBOURG, 12. listopada 2005. (Hina/AP) - Europska unija i Rusija u srijedu su potpisali privremeni ugovor o vizama i vraćanju ilegalnih useljenika koji bi putovanje u Rusiju do kraja iduće godine trebao učiniti jednostavnijim i jeftinijim te pomoći smanjivanju ilegalnog useljavanja u EU.

O sporazumu se pregovaralo pet godina a kao središnje pitanje pregovora često se pojavljivalo putovanje između Kalinjingrada i ostatka Rusije. Dvije strane trebaju još samo riješiti neke pojedinosti u vezi s prijevodom i neka proceduralna pitanja prije no što sporazum stupi na snagu, rekli su dužnosnici.

Viktor Ivanov, pomoćnik predsjednika Vladimira Putina, i potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini parafirali su dokument tijekom kratke ceremonije.

"Ovaj će sporazum učiniti putovanje u i iz Rusije jednostavnijim i pomoći će nam da zajednički radimo na rješavanju pitanja ilegalnog useljavanja", rekla je povjerenica EU-a za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Po sporazumu Rusija će natrag preuzimati osobe koje su ilegalno uselile u EU, dok je EU za uzvrat obećao proceduru dobivanja viza u 11 od 25 država članica učiniti lakšom za ruske diplomate, studente i poslovne ljude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙