FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BRUXELLES - Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu nastavila screening, analitički pregled usklađenosti svog zakonodavstva s europskim, za poglavlje obrazovanja i kulture, jedno od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora. "Otvoren je prvi eksplanatorni dio screeninga koji se odnosi na područje obrazovanja i kulture, na kojem nam je predstavljena politika u obrazovanju koja se razvijala u proteklih 30 godina u Europskoj uniji, program za mlade i kulturna politika u EU, te program koji na ovim područjima postoje u EU", kazao je voditelj radne skupina za kulturu Pero Lučin.

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović predstavili su u srijedu u Zagrebu Internet stranicu o pregovorima Hrvatske s Europskom unijom na adresi www.eu-pregovori.hr. "Ovom internet stranicom, s obzirom da broj korisnika Interneta u Hrvatskoj neprestano raste, želimo građanima RH na jasan, razumljiv i pristupačan način objasniti što su to pregovori o pristupanju, što je predmet pregovora, na koji način se vode pregovori i tko su pregovarači...", rekla je ministrica Grabar Kitarović.

DEN HAAG - Dr. Vesna Bosanac, prvi svjedok optužbe na haškom suđenju bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima za ratne zločine u Vukovaru 1991., u srijedu je nastavila iskaz o topničkim napadima JNA na vukovarsku bolnicu i apelima koje je upućivala europskim promatračima i državnicima. Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, svjedočila je o posljednja dva tjedna uoči pada obrane grada 18. studenoga 1991., kada je Vukovar već bio u ruševinama, a bolnica svakog dana izložena sve težim napadima iz tenkova, topova, minobacača i bombardiranju iz zraka.

MOSTAR - Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Douglas McElhaney odbacio je mogućnost stvaranja trećeg entiteta u BiH, za čiju se uspostavu nedavno u javnim istupima zauzelo više dužnosnika HDZ BiH. Veleposlanik McElhaney rekao je, u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista od srijede, kako u predstojećim ustavnim reformama u BiH stvaranje trećeg entiteta uopće nije predmet pregovora. "To bi bio korak u suprotnom smjeru, a ne u smjeru stvaranja moderne države. Uostalom, ne znam kako bismo stvorili treći entitet. Područja i ljudi su pomiješani i to pokreće mnoga pitanja koja su se pokušala riješiti u Daytonu", rekao je McElhaney.

BEOGRAD - Devetorica osumnjičenih za ratni zločin nad Albancima u Suvoj Reci na Kosovu 1999. godine, čija su tijela nađena u masovnoj grobnici u Batajnici pokraj Beograda 2001. godine, privedena su do srijede ujutro istražnom sucu Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, potvrdio je u srijedu glasnogovornik beogradskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić. Među privedenima je šest aktivnih policajaca MUP-a Srbije, kazao je Vekarić Radiju B92, dodajući da je Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo da svi uhićeni budu zadržani u pritvoru. Zahtjev za istragu odnosi se na događaj u Suvoj Reci gdje je ubijeno 48 osoba, među njima 14 mlađih od 15 godina, rekao je Vekarić.

ZAGREB - U povodu rezultata referenduma o iračkom ustavu održanog 16. listopada, hrvatska Vlada priopćila je u srijedu da se radi o ključnom događaju za učvršćenje demokratske vlasti u Iraku koji je od posebne važnosti za osiguranje mira, demokracije i sigurnosti u toj zemlji i široj regiji. "Vlada osobito ohrabrujućim drži visoki odaziv iračkih birača te vrlo visoki stupanj potpore novome ustavu, što će pridonijeti širokom prihvaćanju tog temeljnog dokumenta novoga Iraka", stoji u priopćenju.

MOSKVA - Rusija, kao bliski saveznik Sirije od vremena Hladnog rata, učinit će sve kako bi blokirala svaki pokušaj nametanja gospodarskih sankcija Damasku, izjavio je u glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihail Kalminjin. SAD i Francuska zaprijetile su početkom tjedna sankcijama Siriji ako ne bude u potpunosti surađivala u istrazi koju UN provodi oko ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. "Rusija će učiniti sve što bude potrebno kako bi zaustavila pokušaje uvođenja sankcija protiv Sirije", izjavio je Kalminjin za agenciju Interfax i druge ruske medije tijekom posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Izraelu.

BERLIN - Viši sud u Duesseldorfu osudio je u srijedu članove njemačke ćelije terorističke skupine Al Tawhid, koju vodi teroristički vođa Al Sarkawi, na visoke zatvorske kazne. Sud je optužene, jednog Alžirca i četvoricu Palestinaca, osudio na zatvorske kazne između pet i osam godina zatvora, zbog planiranih terorističkih napada na objekte židovskih zajednica u Duesseldorfu i Berlinu. Sud smatra da su optuženi djelovali po nalogu predvodnika terorističke skupina El Tawhid Abu Musaba El Sarkavija. "Optuženi su bili spremni i na samoubilačke napade i samo je bilo pitanje vremena kada će do njih doći", stoji u priopćenju suda.

WASHINGTON - Broj američkih vojnika koji su poginuli u iračkom ratu dosegnuo je 2.000 i to je žrtva koja se duboko osjeća diljem Amerike, pišu u srijedu američki listovi. Simbolički važna granica od 2.000 poginulih obilježena je u utorak minutom šutnje u američkom Senatu, a predsjednik George W. Bush je rekao kako je "najbolji način da se oda počast našim palim vojnicima dovršetak misije" u Iraku. Od napada na Irak u ožujku 2003. i brzog pada Bagdada u toj zemlji gine oko 800 američkih vojnika godišnje. Više od 90 posto njih poginulo je nakon što je predsjednik Bush proglasio završetak glavnih borbi 1. svibnja 2003., piše The Washington Post.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙