FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminula djevojčica možda prva kineska žrtva ptičje gripe

HONG KONG, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Dvanaestogodišnjadjevojčica sa simptomima gripe umrla je u selu u središnjoj Kini, gdjesu ovog tjedna zabilježena tri žarišta ptičje gripe među divljimpticama, objavio je u četvrtak The South China Morning Post.
HONG KONG, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Dvanaestogodišnja djevojčica sa simptomima gripe umrla je u selu u središnjoj Kini, gdje su ovog tjedna zabilježena tri žarišta ptičje gripe među divljim pticama, objavio je u četvrtak The South China Morning Post.

Bude li potvrđeno da je riječ o ptičjoj gripi, bit će to prvi kineski smrtni slučaj od toga virusa za kojega stručnjaci strahuju da bi mogao mutirati i lakim prenošenjem s čovjeka na čovjeka izazvati pandemiju.

Djevojčica He Yin i njezin 10-godišnji brat razboljeli su se prije tjedan dana nakon što su jeli meso kokoši uginule od nepoznate bolesti, prenio je Post riječi njezina oca Hea Tieguanga iz sela Wantanga.

"I prije je perad ugibala i nitko se nikad nije razbolio. Zato sam mislio da to smijemo", rekao je otac.

Zasad nema dokaza da je njezina smrt povezana s ptičjom gripom koja se pojavila u tome selu pokrajine Hunan. Nijedna odrasla osoba iz njezine obitelji nema simptome gripe, piše list, a liječnici kažu da je umrla od groznice, iako nije objavljeno kada je umrla.

Glasnogovornik kineskoga ministarstva zdravstva kaže kako ne vjeruje da je djevojčica umrla od ptičje gripe.

"Nismo primili nijedan relevantan izvještaj u vezi s time, a nemam ni podataka o tome jesu li zdravstvene vlasti napravile obdukciju", rekao je on za Reuters. "Iskreno, ne znamo ni od čega su kokoši uginule".

Kina je ovaj tjedan objavila da se ptičja gripa pojavila u Hunanu. Prije toga bilo je slučajeva u Unutrašnjoj Mongoliji i istočnoj pokrajini Ahnuiju, a prema tvrdnjama kineskih vlasti, stanje je stavljeno pod kontrolu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙