FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački ustav ratificiran na referendumu

BAGDAD, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Iračani su ratificiralisvoj novi ustav, priopćilo je u utorak iračko izborno povjerenstvoslužbeno objavljujući rezultate referenduma održanog prije desetdana.
BAGDAD, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Iračani su ratificirali svoj novi ustav, priopćilo je u utorak iračko izborno povjerenstvo službeno objavljujući rezultate referenduma održanog prije deset dana.

Dužnosnici Izbornog povjerenstva rekli su na konferenciji za novinare da je 78 posto birača podržalo ustav, a 21 posto je bilo protiv.

Od 18 pokrajina u Iraku, samo dvije su zabilježile više od dvije trećine glasova protiv ustava.

Odaziv birača na referendumu 15. listopada bio je 63 posto, ranije su izjavili dužnosnici povjerenstva.

Američki dužnosnici rekli su da taj odaziv predstavlja uspjeh za iračku demokraciju.

Iako se očekivala velika potpora ustavu širom zemlje, s obzirom na podršku šijitske većine i njezinih kurdskih saveznika u vladi, do posljednjeg trenutka nije bio siguran ishod zbog rizika od regionalnog blokiranja glasovanja u pokrajinama u kojima u velikom broju žive suniti.

Potvrđeno je da su dvije pokrajine velikom većinom odbacile ustav: pobunjeničko uporište Anbar s 96 posto glasova i rodni kraj Sadama Huseina, Salahaddin, s 81 posto glasova.

Međutim, konačni rezultati objavljeni u utorak pokazali su da je u trećoj spornoj pokrajini, Ninevah, samo 55 posto glasovalo protiv ustava tako da nije postignuta dvotrećinska većina.

Prema izbornim pravilima, ustav ne bi bio ratificiran da su u tri pokrajine najmanje dvije trećine birača glasovale protiv njega.

Na izborima predviđenima za 15. prosinca bit će izabran parlament s punim ustavnim ovlastima na četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙