FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor otvorila Svjetski kongres humanista u Dubrovniku

ZAGREB/DUBROVNIK, 24. listopada 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade iministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostiJadranka Kosor otvorila je danas u Interuniverzitetskom centru uDubrovniku Svjetski kongres humanista Međunarodne lige humanista, kojise održava pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade u Dubrovniku do 26.listopada.
ZAGREB/DUBROVNIK, 24. listopada 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku Svjetski kongres humanista Međunarodne lige humanista, koji se održava pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade u Dubrovniku do 26. listopada.

Kongres je zamišljen u svrhu izgradnje i govora o miru, s konkretnim primjerima iz suvremenog svijeta, a tema mu je humanizam, svjetski mir i globalizacija Međunarodne lige humanista. Riječ je o neprofitnoj i nevladinoj organizaciji uglednih mirotvoraca iz cijelog svijeta, osnovanoj 1974. u Dubrovniku i od 1998. sa sjedištem u Sarajevu, priopćeno je danas iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Otvarajući Svjetski kongres humanista, potpredsjednica Kosor uputila je zahvale Međunarodnoj ligi humanista na organizaciji kongresa, kao i na izboru teme, čiji je značaj prepoznala i hrvatska Vlada, te sa zadovoljstvom prihvatila pokroviteljstvo tog skupa.

Posebno je istaknula značaj činjenice da je upravo Dubrovnik izabran za domaćina tog skupa, grad koji je kolijevka humanizma i čija je stara gradska jezgra pod zaštitom UNESCO-a, stoji u priopćenju.

Nažalost ni ta činjenica nije spriječila golema razaranja koja je pretrpio u ratu, a građani Dubrovnika podnijeli su veliku žrtvu u borbi za slobodu i mir, rekla je potpredsjednica Kosor. Dodala je kako smo danas ipak svjedoci njegove ponovne renesanse jer ljepotu Dubrovnika, u koju su utkani višestoljetni napori, ali i mirotvorstvo njegovih ljudi, niti jedan rat nije mogao izbrisati.

Kosor je napomenula kako je Hrvatska dugo vremena bila suočena s otklanjanjem posljedica ratnih razaranja, razorenih gradova, infrastrukture, stambenih, kulturnih i obrazovnih objekata, a procjenjuje se da je još uvijek više od 1300 četvornih kilometara Republike Hrvatske pod minama. Tijekom najžešće agresije na Hrvatsku 18 tisuća osoba bilo je zatočeno i nestalo, a danas, 15 godina kasnije, još je nepoznata sudbina njih 1149, podsjetila je potpredsjednica Kosor, i tom prigodom uputila poziv svim odgovornima i svima onima koji imaju saznanja da pomognu u pronalaženju istine o tim ljudima.

Predsjednik Međunarodne lige humanista Helmut Moritz uručio je potpredsjednici Kosor zahvalnicu i plaketu za pomoć u održavanju Svjetskog kongresa humanista te joj je dodijelio titulu počasne predsjednice Odbora za obitelj i zaštitu djece od zlouporabe i nasilja Međunarodne lige humanista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙