FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trafalgarska svečanost završila light showom

LONDON, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Svjetlosnim i zvučnimefektima na londonskom trgu Trafalgar završila je višetjedna svečanostkojom je obilježena dvjestota godišnjica slavne bitke prema kojoj jetrg dobio ime.
LONDON, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Svjetlosnim i zvučnim efektima na londonskom trgu Trafalgar završila je višetjedna svečanost kojom je obilježena dvjestota godišnjica slavne bitke prema kojoj je trg dobio ime.

Trafalgarsku bitku, jednu od najvažnijih britanskih pomorskih pobjeda dobio je admiral Horatio Nelson, jedan od najslavnijih britanskih pomorskih zapovjednika. On je poginuo u žaru bitke.

Pod vodstvom karizmatskoga Nelsona britanska je flota porazila francusko-španjolske snage kraj luke Cadiza na jugozapadu Španjolske. Tom je pobjedom obilježen početak kraja Napoleonova carstva.

Britanski je interes za Trafalgar i Nelsona zadnjih tjedana porastao. U rujnu je flotila malih brodica organizirala Nelsonovu pogrebnu povorku od Greenwicha u istočnom Londonu do Westminstera.

U Španjolskoj je ta godišnjica obilježena u petak i to puno turobnije, odavanjem počasti za pet tisuća mornara svih triju mornarica, koji su u bici izginuli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙