FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice i Straw traže poduzimanje akcije zbog ubojstva Rafika Haririja

LONDON, 23. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Izvješće UN-a o ubojstvubivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja vrlo je ozbiljno zaSiriju i međunarodna zajednica mora poduzeti akciju u vezi s tim,zatražili su u nedjelju ministri vanjskih poslova SjedinjenihAmeričkih Država i Velike Britanije.
LONDON, 23. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Izvješće UN-a o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja vrlo je ozbiljno za Siriju i međunarodna zajednica mora poduzeti akciju u vezi s tim, zatražili su u nedjelju ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

U zajedničkom intervjuu za BBC-televiziju, američka državna tajnica Condoleezza Rice i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw pojačali su pritisak na Damask, kazavši da izvješće istražitelja UN-a ukazuje na umiješanost visokih sirijskih dužnosnika u ubojstvo kao i na kasnije napore da se uklone tragovi i sve zataška.

"Ovo izvješće zahtijeva čvrst odgovor međunarodne zajednice", rekla je Rice.

Washington poduzima korake kako bi se zakazao hitan visokorangirani sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem bi se razmotrio odgovor na izvješće glavnog istražitelja UN-a Detleva Mehlisa o Haririjevu ubojstvu.

"Prva stvar koju treba učiniti jest dati ocjenu ovog izvješća koje je doista vrlo uznemiravajuće", rekla je Rice. "U najmanju ruku zbog toga što Sirija ne surađuje. A postoji i vrlo jaka implikacija da je Sirija bila umiješana u ubojstvo bivšeg premijera Haririja. Tako da su to vrlo ozbiljne optužbe", rekla je američka državna tajnica.

"Uvjerena sam da će međunarodna zajednica odlučiti što da učini, kad sjedne za stol, jer to se ne može samo tako pustiti. Tu se doista mora nešto poduzeti", rekla je Rice.

Straw, koji se trenutno nalazi na turneji po američkoj saveznoj državi Alabami zajedno s državnom tajnicom, rekao je da ne zna da li je sirijski predsjednik Bashar Assad znao nešto o Haririjevu ubojstvu u veljači ove godine.

"TO ne znamo. Ali ono što znamo jest da izvješće ukazuje na visokopozicionirane ljude u sirijskom režimu koji su bili umiješani u ubojstvo", rekao je Straw. "U Mehlisovu izvješću navedeni su i dokazi da su visoki sirijski dužnosnici davali lažne iskaze. A to je vrlo ozbiljno", naglasio je britanski ministar vanjskih poslova.

Straw je završno rekao da će članice Vijeća sigurnosti UN-a u petak razmatrati uvođenje sankcija Siriji, ali je pritom istaknuo kako zapad mora raditi na tome da pridobije potporu svih članica kako bi se izvršio pritisak na Damask.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙