FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irski pisac John Banville dobitnik Bookera

LONDON, 11. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Irski pisac John Banvilledobio je prestižnu književnu Bookerovu nagradu za svoj mračni roman odjetinjstvu "The Sea" (More).
LONDON, 11. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Irski pisac John Banville dobio je prestižnu književnu Bookerovu nagradu za svoj mračni roman o djetinjstvu "The Sea" (More).

Nagrada od pedeset tisuća funta dodjeljuje se najboljem romanu koji je objavio pisac iz Velike Britanije, Irske ili neke zemlje Commonwealtha u zadnjih godinu dana.

Nagrada Banvilleu, dodijeljena u ponedjeljak, smatra se iznenađenjem. Članovi žirija izjavili su da je bilo teško, ali da su na kraju izabrali Banvillea zbog njegove, kako su rekli, "majstorske studije boli, uspomena i ljubavi".

Da izbor nije bio očekivan, vidi se iz činjenice da su knjižari Banvillea smatrali autsajderom, a favorit im je bio britanski autor Julian Barnes kojemu je ovo bio treći pokušaj da dobije prestižnoga Bookera.

Nagrada je utemeljena 1969. godine, a dobitniku jamči književnu slavu i mjesto na popisima bestselera diljem svijeta.

Banville (59) je prvi irski dobitnik Bookera od Roddyja Doylea koji je 1993. nagradu dobio za roman "Paddy Clarke Ha Ha Ha".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙