FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska i SAD dovršile pregovore o vojnim bazama

BUKUREŠT, 23. listopada 2005. (Hina/dpa) - Rumunjska i SjedinjeneAmeričke Države dovršile su u nedjelju pregovore o američkomkorištenju vojnih baza u Rumunjskoj i uskoro se očekuje potpisivanjeugovora o tome, objavio je rumunjski predsjednik Trajan Basescu uBukureštu.
BUKUREŠT, 23. listopada 2005. (Hina/dpa) - Rumunjska i Sjedinjene Američke Države dovršile su u nedjelju pregovore o američkom korištenju vojnih baza u Rumunjskoj i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o tome, objavio je rumunjski predsjednik Trajan Basescu u Bukureštu.

Postignuti dogovor razmotrit će još američki State Department i rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova a nakon toga će se potpisati, kazao je Basescu nakon razgovora s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem.

Američke snage biti će raspoređene na raznim lokacijama na Crnom Moru ili blizu njega, uključujući vojne baze u Constanti, Badabagu i možda Fetestiju, rekao je Basescu.

Hadley je svoj boravak u Bukureštu ocijenio "vrlo pozitivnim" kazavši da je "Rumunjska strateški partner, dobar prijatelj i saveznik SAD-a".

Rumunjska je promovirala svoje aerodrome i vojne baze kao moguću lokaciju za američke snage kad Washington povuče 70 000 vojnika iz srednje Europe i Azije tijekom sljedećeg desetljeća, kako bi ih razmjestio bliže potencijalnim kriznim žarištima poput Bliskog istoka.

"Okvirni dogovor koji smo postigli uglavnom omogućuje pristup postrojenjima odnosno bazama kao i suradnju između američkih i rumunjskih vojnih snaga", rekao je Hadley koji se zahvalio Rumunjskoj na njezinom doprinosu američkom ratu u Afganistanu i Iraku.

Članica NATO-saveza Rumunjska trenutno ima 860 svojih vojnika raspoređenih u Iraku i nema nikakav plan o povlačenju tih snaga.

Basescu je ponovo izrazio svoju potporu Washingtonu i vojnoj kampanji koju predvodi. "Rumunjska će nastaviti ispunjati svoje obveze u Afganistanu i Iraku", rekao je Basescu.

Osim Rumunjske i Bugarska je SAD-u ponudila svoje vojne baze na Crnom Moru, a trenutno je u fazi pregovora o uvjetim američkog korištenja tih lokacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙