FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW: Američki vojnici mučili zatvorenike u iračkoj bazi

NEW YORK, 24. rujna 2005. (Hina/AP/AFP) - Udruga za zaštitu ljudskihprava Human Rights Watch (HRW) u subotu je objavila izviješće ovojnicima američke elitne 82. zračne divizije koji su od 2003. do2004. godine sustavno mučili iračke zarobljenike u vojnoj bazi Mercurypokraj Falluje.
NEW YORK, 24. rujna 2005. (Hina/AP/AFP) - Udruga za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u subotu je objavila izviješće o vojnicima američke elitne 82. zračne divizije koji su od 2003. do 2004. godine sustavno mučili iračke zarobljenike u vojnoj bazi Mercury pokraj Falluje.

HRW se u svom izviješću poziva na svjedočenja jednog kapetana i dvojice narednika. Oni su, pod uvjetom da ostanu anonimni, otkrili da su Iračani mučeno gotovo svakodnevno, te da američki vojnici nisu to radili samo na svoju ruku, već slijedeći naredbe svojih pretpostavljenih. Iz izvješća se saznaje da su američki vojnici prebijali iračke zatvorenike 'baseball' palicama, te ih omamljivali kemijskim sredstvima. Zbog svoje su ih okrutnosti stanovnici Falluje nazvali "ubilačkim manijacima", a prema HRW-u, američkih je vojnicima to bio samo kompliment.

Među standardne metode "obrade" zatvorenika, američki su vojnici tako uveli "cipelarenje" u glavu, uskraćivanje hrane, voda i sna, izloženost ekstremnoj hladnoći ili toplini te stavljanje opasnih kemikalija na golu kožu ili u oči.

"Svi koji su bili frustrirani mogli su se slobodno iskaliti na zatvorenicima. To je postao sport", kazao je jedan od svjedoka.

"Sve je bilo prihvatljivo, osim smrti. Vojnici su stoga išli do prebijanja, ponižavanja, lomljenja ruku i nogu", pojasnio je isti izvor. Prema njegovim riječima, njegove su pritužbe o mučenjima bile ignorirane 17 mjeseci.

Američka je vojska do sada otvorila 400 istraga o navodnim mučenjima zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙