FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdenci: dogovorene stroge mjere zaštite

ZDENCI/ZAGREB 22. listopada 2005. (Hina) - Na sastanku Križnog stožeraza prevenciju ptičje gripe u Zdencima kraj Orahovice uVirovitičko-podravskoj županiji danas su dogovorene stroge mjerezaštite u promjeru od tri kilometara od mjesta gdje su u ribnjakuGrudnjak pronađeni mrtvi labudovi kod kojih je dijagnosticiran virusptičje gripe podtipa H5.
ZDENCI/ZAGREB 22. listopada 2005. (Hina) - Na sastanku Križnog stožera za prevenciju ptičje gripe u Zdencima kraj Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji danas su dogovorene stroge mjere zaštite u promjeru od tri kilometara od mjesta gdje su u ribnjaku Grudnjak pronađeni mrtvi labudovi kod kojih je dijagnosticiran virus ptičje gripe podtipa H5.

To je područje ograđeno i pristup nemjerodavnim osobama nije dozvoljen. Kontrolu terena će nadzirati policija i veterinarske službe.

Nešto blaže mjere zaštite određene su u promjeru od 20 kilometara. Veterinarska služba mora popisati sva dvorišta i utvrditi broj peradi na tom području.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić izjavio je za Hinu da je na tom ribnjaku potpuno blokiran jedan pristup, a na ostalih četiri postavljene su dezinfekcijske barijere. Zabranjen je i ribolov jer postoji mogućnost da se virus ptičje gripe proširi vodom. Pavić je rekao da je jutros primijećeno da jata labudova u kojem je od 12 uginulih kod šest dijagnosticirana virus ptičje gripe, više nema na području ribnjaka, ali da ornitolozi prate njihovo kretanje.

Po njegovim riječima u krugu od 3 km bit će popisana i eutanazirana sva perad, a vlasnicima će se isplatiti odšteta u vrijednosti tržišne cijene. Također će se na području od 20 km popisati sva gospodarstva koja drže perad, a posebna pozornost će se posvetiti onima koji su bili na sajmovima.

Pavić je napomenuo da se rezultati analize dvaju uginulih labuda sa našičkog ribnjaka koji su već poslani na Veterinarski institut očekuju u ponedjeljak.

Sastanku Kriznog stožera bio je nazočan predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje ptičje gripe dr. Mate Brstilo, predstavnici Virovitičko-podravske i Osječko- baranjske županije, veterinarskih stanica, Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te eko stožera i službe 112.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙