FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: Ptičja gripa dijagnosticirana, nema znatnije opasnosti za prijenos bolesti na ljude (duža)

ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstvai vodnoga gospodarstva Petar Čobanković potvrdio je na izvanrednojkonferenciji za novinare u petak navečer da je u Hrvatskojdijagnosticiran virus ptičje gripe podtipa H5.
ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za novinare u petak navečer da je u Hrvatskoj dijagnosticiran virus ptičje gripe podtipa H5.

Nazočnost virusa H5 utvrđena je na na šest uzoraka labudova koji su doneseni s ribnjičarstva "Grudnjak" kod Orahovice.

Naime, u srijedu, 19. listopada, primijećeno je sumnjivo jato labudova i uzeti su uzorci koji su bili na ispitivanju u Centru za peradarstvo Veterinarskog instituta, a u petak kasno popodne potvrđena nazočnost virusa H5.

Vlada i Ministarstvo poduzimaju sve potrebne i propisane mjere sukladno domaćem zakonodavstvu i međunarodnim propisima. Nema mjesta nikakvoj panici, a nema ni znatnije opasnosti za prijenos bolesti na ljude, rekao je ministar Čobanković.

Napomenuo je kako nema opasnosti od konzumiranja pilećeg mesa ili neke druge domaće perade koja je iz organiziranog i zatvorenog uzgoja i gdje je sve pod nadzorom pa nema mogućnosti da dođe do zaraze. Osim toga riječ je o termo labilnom virusu koji se kuhanjem ili pečenjem uništava.

Moramo pratiti situaciju i činiti one mjere koje su striktno propisane u zakonu i pravilniku, a isto tako su naznačene i u direktivima Europske unije, rekao je ministar Čobanković.

Kompletna procedura za djelovanje u ovoj situaciji propisana je Zakonom o veterinarstvu za slučaj posebno opasnih bolesti i Pravilnikom za posebno opasne bolesti.

O pojavi virusa ptičje gripe Uprava za veterinarstvo i Stručno Povjerenstvo za praćenje ptičje gripe izvijestile su međunarodne institucije, Međunarodni ured za epizotije sa sjedištem u Parizu, Europsku komisiju i susjedne države.

U vezi s tim Vlada je u petak navečer održala i izvanrednu sjednicu te su donijete mjere za razinu države, kao i mjere koje se odnose na krug 20 kilometara od objekta gdje su utvrđena prisutnost ptica sa virusom H5.

Ravnatelj Uprave za veterinarstvo i predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje epizotiološkog stanja ptičje gripe, Mate Brstilo, rekao je da su njihove "procjene bile da ova jata labudova koja su utvrđena kod nas, i sva jata koja su u svojim migracijskim putevima, dolaze iz područja gdje se zapravo sve to skupa kuhalo i da je bolest raširena vjerojatno u široj pupulaciji divljih ptica koje sada kreću prema svojim nekim novim privremenim staništima".

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante-Zvonimir Golem rekao je da zasad nema naznaka pojave bolesti kod ljudi, pa nema niti potrebe za jačim mjerama prema ljudima. Ministarstvo zdravstva i dalje će pratiti i pripremat se za slučaj mogućeg prelaska bolesti na čovjeka kako bi moglo prontno reagirati, dodao je.

Predstojnik Centra za peradarstvo pri Veterinarskom institutu Vladimir Savić istaknuo je da je zaraženo jato labudova iz neke zemlje doletjelo kod nas te da se zasad zna da je riječ o podtipu H5, vjerojatno H5-N1, o onom virusu koji je došao s Dalekog Istoka, ali to će pokazati daljnja analiza u međunarodnom referalnom laboratoriju za viruse ptičje gripe i u Hrvatskoj.

Prvi rezultati mogu se očekivati početkom idućeg tjedna.

"Ako je riječ o virusu H5-N1, visokopatogenom, dobro je da smo otkrili populaciju, labudove koje su migracijske ptice, i moguće je da će prenijeti ili su već prenijele virus u druge europske zemlje", rekao je Savić.

Dragan Radović iz Zavoda za ornitologiju HAZU-a kazao je da negdje u Europi postoji žarište ptičje gripe koje do sada nije otkriveno.

"Labudovi koji su sletjeli na ribnjačarstvo Grudnjak, nisu došli sasvim sigurno s područja gdje je ptičja gripa otkrivena, nego od Britanije na zapadu do zapadne Ukrajine i zapadne Rusije na istoku. Ako su sletjele na ribnjačarstvo kod Orahovice mogle su sletjeti i negdje drugdje", rekao je Radović.

Labudovi se najviše zadržavaju po velikim ribnjačarstvima, velikim močvarnim područjima, tako da su na 50-tak lokacija u Hrvatskoj svakodnevno prisutne.

Radović je napomenuo da nije ubijena niti jedna ptica već su uzete samo one ptice kod kojih su bili vidljivi simptomi, koje su uginule ili su upravo ugibale.

"O daljnjim mjerama ne bih previše govorio, ali svakako ubijanje ptica nije definitivno rješenje, dapače moglo bi biti i kontraproduktivno", rekao je Radović.

Kada je riječ o mogućnosti mutacije virusa Savić je izvijestio da su zasad našli samo jedno jato labudova koje je došlo u Hrvatsku.

"Na Dalekom Istoku je dosad zaraženo, uginulo i pobijeno 120 milijuna domaće peradi, koja dolazi u daleko bliži kontakt sa svinjama nego labudovi, tako da smatram da ako postoji mogućnost mutacije onda postoji na Dalekom Istoku", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙