FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić: Scheffer nudi članstvo BiH u NATO-u 2008. godine

SARAJEVO,19. listopada 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina imat ćepriliku postati članicom NATO-a 2008. godine ispuni li do tada uvjetekoji su pred nju postavljeni, ustvrdio je predsjedatelj Vijećaministara BiH Adnan Terzić nakon razgovora što ih je u utorak vodio sglavnim tajnikom Sjeveroatlanstkog saveza Jaap de Hoop Schefferom.
SARAJEVO,19. listopada 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina imat će priliku postati članicom NATO-a 2008. godine ispuni li do tada uvjete koji su pred nju postavljeni, ustvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić nakon razgovora što ih je u utorak vodio s glavnim tajnikom Sjeveroatlanstkog saveza Jaap de Hoop Schefferom.

Kako u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", opredjeljenje sadašnjih članica NATO-a je da 2008. godine u ovaj savez uđu sve zemlje Zapadnog Balkana jer je neizvjesno kada bi uopće novo proširenje moglo uslijediti nakn tog vremenskog okvira.

"Neke zemlje u regiji već se pripremaju za taj čin a BiH mora iskoristiti sve svoje potencijale kako bi se 'posložila' po NATO standardima i ušla u tu asocijaciju", izjavio je Terzić čija zemlja još nije ni članica Partnerstva za mir.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je ponudu Glavnog tajnika NATO-a nazvao "neočekivanom" ocijenivši kako je to u svakom slučaju još jedno priznanje BiH i njene stabilnosti.

On je pojasnio kako mu je tijekom razgovora sa Schefferom ipak jasno stavljeno do znanja kako je uz ispunjenje tehničkih preduvjeta, za članstvo u NATO-u nužno osigurati da se preostali optuženici za ratne zločine koji su još na slobodi, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, nađu u pritvoru u Den Hagu.

"Ovim tempom to će pitanje sigurno biti riješeno", kazao je Terzić no pri tom je iskazao zabrinutost mogućim poteškoćama u ispunjavanju tehničkih kriterija koje postavlja Alijansa.

BiH trenutačno provodi reformu obrane čiji je cilj do rujna 2006. godine uspostaviti jedinstvenu profesionalnu oružanu silu. Unatoč smanjenju vojske, njena modernizacija i novi ustroj zahtjevat će dodatna financijska ulaganja na što su vlasti spremne.

Problem međutim predstavlja zbrinjavanje oko 2.200 sadašnjih pripadnika entitetskih vojski koji moraju biti otpušteni pa je od NATO-a zatražena pomoć za uspostavu posebnog fonda iz kojega bi se financiralo njihovo ponovno zapošljavanje ili socijalno zbrinjavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙