FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija u povodu smrti Damira Dičića

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladateljapriredilo je danas komemoraciju u povodu iznenadne smrti DamiraDičića, glazbenika, skladatelja i predsjednika Hrvatske glazbene unijekojoj su bili nazočni članovi njegove obitelji, prijatelji, kolege ištovatelji.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja priredilo je danas komemoraciju u povodu iznenadne smrti Damira Dičića, glazbenika, skladatelja i predsjednika Hrvatske glazbene unije kojoj su bili nazočni članovi njegove obitelji, prijatelji, kolege i štovatelji.

Podsjetivši na dosadašnji rad Damira Dičića (1938.- 2005.), glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Antun Tomislav Šaban kazao je kako je Dičić bio aktivan član Društva, aktivan skladatelj, pedagog i glazbenik. Uza sve to Dičić je u prvom redu bio džezist, istaknuo je, dodavši, kako to nije bio njegov izbor, nego sudbina, ono čemu je posvetio svoj život.

Dičićev dugogodišnji prijatelj Zlatko Dvoržak kazao je kako je Dičić u glazbi išao linijom najtežega otpora i nije dopuštao pristup komercijali, zbog čega je potkraj osamdesetih postao slobodnim umetnikom. Želio je da glazba uvijek bude u prvom planu, a od gitare nikada se nije rastajao, dodao je.

Glazbom se aktivno počeo baviti 1955. Osnivač je najraznovrsnijih instrumentalnih sastava od dua, trija sve do big banda, a gostovao je i koncertirao diljem Europe i svijeta. Surađivao je i snimao s gotovo svim najpoznatijim svjetskim i domaćim glazbenicima (Stan Getz, John Lewis, Art Farmer, Joe Pass, Toots Thielemans i dr.).

Dugo godina djeluje u Big Bandu HRT-a te u sastavu BPConvention. Nastupao je na EBU i bio više godina član East European All Stars benda.

Snimio je mnoge nosače zvuka, a autor je knjige "Jazz gitara". Višestruk je dobitnik nagrade "Status" kao najistaknutiji solist jazz gitare.

Zadnji ispraćaj od Damira Dičića održan je danas na zagrebačkom Krematoriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙