FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki dioničar OMV-a zalaže se za spajanje s MOL-om

ABU DHABY, 20. listopada 2005. (Hina) - Veliki dioničar austrijskenaftne kompanije OMV, International Petroleum Investment Company(IPIC) priželjkuje udruživanje s mađarskim naftnim koncernom MOL-om,zalažući se za povećanje OMV-ova udjela, pa čak i za fuziju dvijekompanije, izjavio je IPIC-ov izvršni direktor Mohamed al Khaily.
ABU DHABY, 20. listopada 2005. (Hina) - Veliki dioničar austrijske naftne kompanije OMV, International Petroleum Investment Company (IPIC) priželjkuje udruživanje s mađarskim naftnim koncernom MOL-om, zalažući se za povećanje OMV-ova udjela, pa čak i za fuziju dvije kompanije, izjavio je IPIC-ov izvršni direktor Mohamed al Khaily.

"Fuzija dva poduzeća iz dana u dan sve više dobiva na važnosti", kazao je Khaily, ističući da smatra mogućom suradnju MOL-ovih i OMV-ovih rafinerija koje su međusobno udaljene manje od 150 kilometara.

Povećanje OMV-ova udjela u MOL-u ipak ne bi bilo previše logično budući da je mađarski koncern ograničio prava dioničara pa čak i oni s udjelima većim od 10 posto ne mogu realizirati više od 10 posto glasačkih prava. S obzirom na te uvjete, viši udio u MOL-u trenutno nije aktualan, izjavio je za austrijski gospodarski list "WirtschaftsBlatt online" glasnogovornik OMV-a Thomas Huemer.

IPIC namjerava osjetno proširiti svoja ulaganja u rafinerije u Aziji i Europi kako bi osigurao tržišta za svoju sirovu naftu i profitirao od rasta cijena goriva. Tako je nedavno podastro ponudu za preuzimanje 20-postotnog udjela u Chinese Petroleumu, najvećem tajvanskom operateru rafinerija. Obujam te investicije iznosio bi pet milijardi dolara.

OMV je u rujnu poražen u utrci za akviziciju turske rafinerije Tuepras ali je po vlastitim navodima i dalje zainteresiran za tursko tržište. "Ako Tuepras želi prodati neke od svojih rafinerija, mi smo zainteresirani za kupnju", kazao je Khaily, napominjući da OMV razgovara i s grčkim Hellenic Petroleumom o mogućoj kupovini rafinerija.

IPIC ima udio u OMV-u od 17,6 posto, 31,5 posto je u vlasništvu austrijskog državnog holdinga OEIAG-a a ostatak otpada na male dioničare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙