FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija za vrijednosne papire poništila transakcije dionicama KBZ-a

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Komisija za vrijednosne papireRepublike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela rješenje kojim seponištavaju transakcije dionicama Kreditne banke Zagreb d.d. naZagrebačkoj burzi 21. i 22. rujna ove godine, s obrazloženjem da su tetransakcije "po cijeni značajno odstupale od prosječne cijene za tedionice".
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Komisija za vrijednosne papire Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela rješenje kojim se poništavaju transakcije dionicama Kreditne banke Zagreb d.d. na Zagrebačkoj burzi 21. i 22. rujna ove godine, s obrazloženjem da su te transakcije "po cijeni značajno odstupale od prosječne cijene za te dionice".

Rješenjem se nalaže Zagrebačkoj burzi da bez odgode poništi te transakcije, navodi ne u rješenju objavljenom na web stranicama Komisije.

Sporne su transakcije, realizirane prošli tjedan minutu prije zatvaranja Burze, ostvarene, naime, po znatno nižim cijenama nego što su bile cijene dionica Kreditne banke Zagreb u prethodna dva tjedna prije tih transakcija.

U svim spornim transakcijama na strani prodavatelja je bilo ovlašteno društvo CBB-vrijednosnice d.o.o. Varaždin, a nalogodavac društvo Arka d.o.o. Varaždin.

Arka je kao nalogodavac, 21. rujna u 15:59 sati otvorila nalog za prodaju 44.430 dionica Kreditne banke Zagreb, oznake KBZ-R-A, po minimalnoj cijeni od 130,00 kn po dionici, a 22. rujna također u 15:59 sati nalog za prodaju 101 dionice po minimalnoj cijeni od 158,17 kn po dionici.

Ti su nalozi u cijelosti realizirani, prvi po cijenama od 185,02 kn do 130,00 kn, a drugi 100 dionica po cijeni od 179,00 kn i 1 dionica po cijeni od 158,17 kn.

Uvidom pak u trgovinske podatke Burze, u razdoblju od 15 dana prije 21. rujna utvrđeno je da se cijena dionice Kreditne banke Zagreb kretala od najniže 155,00 kn (7. rujna) do najviše 220,00 kn po dionici (20. rujna).

Komisija u obrazloženju svog rješenja navodi da "količine i cijene po kojima su realizirane navedene transakcije dionicama Kreditne banke te vrijeme otvaranja i realizacije naloga, ukazuju na pokušaj manipulacije cijenom vrijednosnih papira, čime se narušava povjerenje u trgovinu vrijednosnim papirima i ugoržava funkcioniranje tržišta kapitala u cijelini".

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙