FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro Z. Maras, brigadir HV-a i pukovnik Američke vojske

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - U Zagrebu je u 85. godini nakonduže bolesti umro brigadir Hrvatske vojske i pukovnik Američke vojskeZvonimir Maras.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - U Zagrebu je u 85. godini nakon duže bolesti umro brigadir Hrvatske vojske i pukovnik Američke vojske Zvonimir Maras.

Maras se, po struci zubni liječnik i radiolog, borio u Drugom svjetskom ratu, Korejskom ratu i Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Nakon raspada Jugoslavije 1990. odmah se stavio na uslugu Hrvatskoj vojsci, organizirajući prije svega obranu na karlovačkom području gdje su se vodile žestoke borbe protiv domaćih četnika i pripadnika tzv. JNA. Umirovljen je u činu brigadira Hrvatske vojske.

Drugi svjetski rat Marasa je zatekao kao pitomca vojne akademije kraljevske Jugoslavije. Pristupivši Hrvatskom domobranstvu, unovačen je u njemački Wermacht, gdje se kao topnički časnik u Handžar-diviziji istaknuo u borbama protiv Crvene armije kad je prodirala na Balkan.

Spasivši se od bleiburške sudbine, u Njemačkoj je nakon rata u Heidelbergu diplomirao za zubnog liječnika, a u doba borbe protiv komunizma emigrirao je u Sjedinjenje Američke Države. Stupivši u Američku vojsku, borio se u Korejskom ratu. Nakon što je drugi put diplomirao medicinu specijalizirao je radiologiju u Roswell Park Memorial Institutu u Buffalu. Pri kraju karijere služio je u američkoj vojnoj bolnici u Augsburgu u Njemačkoj, a umirovljen je kao primarijus u činu pukovnika.

Zadnji oproštaj od brigadira Hrvatske vojske Zvonimira Marasa bit će na zagrebačkom Krematoriju u petak, 21. listopada u 14,20 sati.

(Hina) pp/xdm yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙