FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva: lijek "Epoetal" provjeren i registriran u skladu s propisima

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Pliva nikad nije prodavala niti ćeprodati ijedan lijek koji nije registriran i odobren po važećimpropisima zemlje u kojoj se prodaje, istaknuo je na današnjojkonferenciji za novinare predsjednik Uprave Plive Željko Čović,reagirajući na nedavne napise u medijima koji dovode u pitanjeprovjerenost Plivinog lijeka "Epoetal" čija se pojava na hrvatskomtržištu očekuje idućih tjedana.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Pliva nikad nije prodavala niti će prodati ijedan lijek koji nije registriran i odobren po važećim propisima zemlje u kojoj se prodaje, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Plive Željko Čović, reagirajući na nedavne napise u medijima koji dovode u pitanje provjerenost Plivinog lijeka "Epoetal" čija se pojava na hrvatskom tržištu očekuje idućih tjedana.

Neki mediji doveli su u pitanje rezultate kliničkih ispitivanja toga biogeneričkog lijeka, namijenjenog pacijentima na hemodijalizi i kemoterapiji, jer je rađeno samo na 46 pacijenata, a u europskim se standardima danas spominje 300 pacijenta potrebnih za ispitivanje.

"Struka je potvrdila da su rezultati istraživanja statistički relevantni i dovoljno čvrsti, te je podržala Plivina nastojanja da proizvede jeftiniji i dostupniji lijek" istaknuo je Čović.

Ustvrdio je kako je ispitivanje završilo 110 pacijenata, ali je u protokolarnu analizu ušlo samo njih 46, jer se ostali iz raznih razloga nisu u potpunosti pridržavali zacrtanog protokola, što je uobičajeno za takva ispitivanja.

Napomenuo je i da je ispitivanje Epoetala započelo 2001. godine kad Europsko regulatorno tijelo za registraciju lijekova (EMEA) još nije imalo smjernice o ispitivanju biogenerika, a broj od 120 pacijenata za studiju usuglašen je među vodećim hrvatskim stručnjacima na tom području.

U Plivi podsjećaju da se broj od 300 pacijenata odnosi na dvije adekvatno snažne studije, a u Hrvatskoj se radilo samo na jednoj, i to isključivo intravenskoj primjeni lijeka.

Čović je ocijenio da su novinski tekstovi o lijeku uglavnom bili korektni, ali su sami naslovi poput "Neprovjereni lijek stiže u bolnice" ili "Pliva želi ispitivati lijek na način zabranjen u Europskoj uniji" u potpunosti lažni, a ti se naslovi pamte i unose strah među pacijente te štete ugledu Plive.

"Epoetal" u Europskoj uniji nije registriran jer će Pliva zatražiti registraciju tek kliničke studije, ali činjenica da nešto još nije registrirano ne znači da je zabranjeno, istaknuo je Čović.

Napomenuo je da svaka zemlja ima svoj pravni i regulatorni sustav za klinička ispitivanja, a u Europskoj uniji još ne postoje striktna pravila s kojim brojem pacijenata i na koji način se treba pripremiti za kliničku studiju radi registracije generičkog lijeka.

Čović je najavio je da će Pliva ići u registraciju lijeka u Rusiji, Ukrajini i svim zemljama koje nisu uključene u postupak proširenja Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙