FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Zastupnički dom izglasovao novi izborni zakon

RIM, 13. listopada 2005. (Hina/AR) - Zastupnički dom talijanskogparlamenta izglasovao je u četvrtak navečer novi izborni zakon, kojivraća proporcionalni izborni sustav.
RIM, 13. listopada 2005. (Hina/AR) - Zastupnički dom talijanskog parlamenta izglasovao je u četvrtak navečer novi izborni zakon, koji vraća proporcionalni izborni sustav.

Sa 323 glasova "za", šest protiv i šest suzdržanih, te uz izostanak s glasovanja stranaka oporbenog lijevog centra, Zastupnički dom je usvojio novi zakon koji je predložila koalicija desnog centra premijera Silvija Berlusconija.

Zastupnici oporbenog lijevog centra bili su u dvorani, gdje se vodila oštra polemika oko nacrta zakona, ali nisu pristupili glasovanju. Sada zakon prelazi u Senat na usvajanje, a ako i u tom domu zakon dobije prolaz, po njemu će glasovati na sljedećim parlamentarnim izborima u svibnju 2006.

Berlusconijeva koalicija je inzistirala na promjeni izbornog sustava pošto drži da bi uz njegovu pomoć mogla dobiti na izborima, premda je sada u zaostatku, prema podacima ispitivanja javnog mišljenja, u odnosu na oporbeni lijevi centar.

Oporba na čelu s bivšim predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem drži da nije demokratski mijenjati pravila igre, izborni zakon, uoči samih izbora i zbog toga su nastojali opstrukcijom zaustaviti njegovo usvajanje, a kada u tome nisu uspjeli jednostavno nisu pristupili glasovanju o zakonu u Zastupničkom domu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙