FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Požarevcu promovirana knjiga haaškog optuženika Karadžića

BEOGRAD,18. listopada(Hina) - U Narodnom muzeju u Požarevcu, rodnommjestu haaškog optuženika Slobodana Miloševića i njegove suprugeMirjane Marković, u ponedjeljak navečer održana je promocija knjigepjesama haaškog bjegunca Radovana Karadžića, javio je u utorakbeogradski Radio B92.
BEOGRAD,18. listopada(Hina) - U Narodnom muzeju u Požarevcu, rodnom mjestu haaškog optuženika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković, u ponedjeljak navečer održana je promocija knjige pjesama haaškog bjegunca Radovana Karadžića, javio je u utorak beogradski Radio B92.

Zbirku pjesama s naslovom "Pod levu sisu veka" predstavili su priređivači tog izdanja Slavoljub Obradović i Predrag Jašović, ali na promociji nije pročitana nijedna pjesma. Novinarima je rečeno da su "neke pjesme mlađe od deset godina", a priređivač Obradović nije želio odgovoriti na pitanje kako je došao do pjesama i da li je u kontaktu s Karadžićem.

Direktor Narodnog muzeja Dragan Jaćanović je kazao da "Karadžićev poetski izraz ne poziva na nasilje i da ne govori jezikom mržnje", odbivši se osvrnuti na Karadžićevu pjesmu "Zbogom atentatori" i objasniti na koje atentatore autor misli. "Mi nemamo pravo suditi o književnom djelu, nemamo pravo sahraniti ga. Ne mogu shvatiti da nekome u svijetu može smetati pjesma koja nije uperena ni protiv koga, koja ne govori jezikom mržnje, protiv pjesnika Radovana Karadžića", prenosi B92 riječi direktora Narodnog muzeja.

Jedina koja se javno usprotivila promociji u Narodnom muzeju je povjesničarka umjetnosti Violeta Tomić, iako su se još neke njene kolege usmeno ogradile od predstavljanja knjige.

"Kad je cijela Srbija zamorac jednog Karadžića, to što se radi je posljedica vlasti Socijalističke partije Srbije u Požarevcu i podrške koju socijalisti daju Vladi Srbije. Mislim da je to štetno, ne samo za Muzej i grad, nego i za cijelu Srbiju", kazala je ona.

Brojna novinarska pitanja, navodi Radio B92, ostala su bez odgovora, a na pitanje novinara da li se radi o književnoj ili političkoj promociji, nekolicina od dvadesetak prisutnih počela je uzvikivati optužbe protiv novinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙