FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki proizvođači čelika požurili ulagati u zemlje u razvoju

AMSTERDAM, 17. listopada 2005. (Hina/AFP) - Veliki svjetski proizvođačičelika grozničavo se natječu u ulaganjima u područja s visokim stopamarasta kao što je Indija, Kina, Latinska Amerika i istočna Europa.
AMSTERDAM, 17. listopada 2005. (Hina/AFP) - Veliki svjetski proizvođači čelika grozničavo se natječu u ulaganjima u područja s visokim stopama rasta kao što je Indija, Kina, Latinska Amerika i istočna Europa.

U razmaku od samo nekoliko dana dva čelna proizvođača u industriji čelika, nizozemski Mittal Steel i europski Arcelor, najavili su ogromne ulagačke projekte, vrijedne više milijuna eura.

Britanski milijarder porijeklom iz Indije Lakshmi Mittal otkrio je prošlog tjedna da namjerava uložiti 7,5 milijardi eura u tvornicu čelika u regiji Jharkhand na sjeveroistoku Indije, što bi bilo drugo po veličini ulaganje u indijski sektor čelika.

Ni Mittalov izravni konkurent Arcelor ne sjedi prekriženih ruku, financirajući iz fonda uspostavljenog za tu namjenu akvizicije posebno u Ukrajini, gdje je "bacio oko" na vodećeg proizvođača čelika Krivorozhstal. Njegova je privatizacija najavljena za 24. listopada a vrijednost procijenjena na najmanje 1,67 milijardi eura.

"Mittal i Arcelor utrkuju se za ulazak na tržišta s visokim stopama rasta", konstatirao je Thierry Lefrancois iz Natexis Capital.

Europske kompanije žele na najbolji mogući način iskoristiti svoje zdrave financije i živost na svjetskom tržištu u ovoj godini, koja ipak donekle zaostaje za 2004.

"Sektor čelika može rasti još sljedećih 10 ili 15 godina ali mora se čuvati prevelikog kapaciteta u proizvodnji", upozorava Lefrancois.

Organizacija za suradnju i razvoj u Europi (OECD) dugo je vodila kampanju za zatvaranje čeličana koje smatra suvišnima i gubitašima, te za ukidanje subvencija za tu industriju, posebno u Europi i Sjevernoj Americi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙