FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Služena misa zadušnica za Bruna Bušića

ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Za hrvatskoga publicista BrunuBušića, kojeg je tajna jugoslavenska komunistička policija ubila uParizu prije 27 godina, večeras je u crkvi sv. Marka u Zagrebu služenasveta misa zadušnica.
ZAGREB, 16. listopada 2005. (Hina) - Za hrvatskoga publicista Brunu Bušića, kojeg je tajna jugoslavenska komunistička policija ubila u Parizu prije 27 godina, večeras je u crkvi sv. Marka u Zagrebu služena sveta misa zadušnica.

U prigodnoj propovijedi fra Zvonko Tolj je ocijenio kako je "Bruno Bušić bio utjelovljenje onoga što je htio i za čim je čeznuo hrvatski narod".

"Danas na Mirogoju mirno počiva među svojim suborcima, koji su u Domovinskom ratu ostvarili njegove zamisli - stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države", rekao je.

"Jesmo li danas otišli na stranputicu za koju nisu ginuli naši velikani? Jesmo li kao narod izgubili svoje ideale?" zapitao je Tolj i istaknuo kako se "od ideala ne profitira, nego se od njih živi", te kako zbog međusobnih strančarskih podjela "postajemo sami sebi neprijatelji".

Nakon završetka mise najavljen je izlazak iz tiska drugog, proširenog izdanja knjige izabranih radova Bruna Bušića "Jedina Hrvatska" u nakladi Fram-Zirala iz Mostara. Knjigu je za tisak priredio Anđelko Mijatović.

Publicist Bruno Bušić (1939.-1978.) potkraj šesdesetih godina prošloga stoljeća svojim je radovima o žrtvama Drugoga svjetskog rata pobio srpske brojke o žrtvama u koncentracijskom logoru Jasenovac. Nakon propasti Hrvatskoga proljeća 1971. i bijega u inozemstvo, Bušić se zalaže za međusobnu pomirbu hrvatskoga naroda. Na današnji dan 1978. pucnjima iz pištolja ubio ga je ubojica jugoslavenske tajne policije - Udbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙