FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. listopada 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 15. listopada 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

LOS ANGELES - Beatlesi su proglašeni najutjecajnijim zabavljačima u proteklih 100 godina u izboru američkog časopisa Variety. Legendarnu liverpulsku četvorku slijede abecednim redom pionir jazza Louis Armstrong, rana televizijska zabavljačica Lucille Ball, glumačke legende Humphrey Bogart, Marlon Brando, Charlie Chaplin, James Dean i Marilyn Monroe, crtani junak Mickey Mouse te pjevači Elvis Presley i Frank Sinatra. Među 100 zabavljača iz svih grana show bussinesa, na popisu su se našli i Johnny Carson, Johnny Cash i Lassie. Pobjednici su izabrani na osnovu glasovanja profesionalaca iz svijeta zabave, Varietyevih novinara i publike na web-stranici.

VENTIMIGLIA - Kažu da pušenje ubija, no cigareta ponekad može i spasiti život. Kako u petak javlja agencija Ansa, 33-godišnji Talijan iz Ventimiglije, na sjeverozapadu zemlje, planirao se ubiti skokom s mosta u rijeku Roiju kada ga je primijetio slučajni prolaznik i prijavio policiji. Intervenirali su karabinjeri i pokušali ga odgovoriti od nauma, no bez uspjeha. Muškarac, opisan kao mentalno bolestan i sa samoubilačkim sklonostima, i dalje se čvrsto držao za ogradu i nije odustajao. No jedan od policajaca se dosjetio, ponudili su mu cigaretu i kada je pružio ruku da je uzme zgrabili su ga za ruku i povukli na sigurno.

BERLIN - Jedan hrvatski poduzetnik ostao je pozitivno šokiran "njemačkim mentalitetom" kada mu je u njegovu domu u Hrvatskoj vraćen novčanik s 6000 eura izgubljen prije nekoliko tjedana u Siegenu u zapadnoj Njemačkoj, priopćila je policija u tom gradu u petak. Dvedesetogodišnji njemački mladić je prije mjesec dana ispred hotela u Siegenu pronašao torbu s 6000 eura koju je nakon toga predao svom šefu koji je o tomu obavijestio policiju. Državni službenici su na osnovu dokumentata u torbi nakon nekoliko tjedna pronašli vlasnika. Radi se o jednom prijevozniku iz Hrvatske koji je u Njemačkoj htio uplatiti predujam za kupnju rabljenog autobusa.

LJUBLJANA - Blagoslov automobila sve je popularniji u Sloveniji gdje godišnje u prometnim nesrećama umre 300 do 400 ljudi. U marijanskom svetištu Brezje svake se nedjelje u vrijeme velike mise na dvorištu pred bazilikom Marije Pomoćnice okupi četrdesetak vozila, čak i iz susjedne Austrije. "Svake godine kupim novi rabljeni auto i prije sam stalno bio kod servisera, ali od kako dolazim na blagoslov vozila više nemam teškoća", rekao je nakon blagoslova za ljubljanski "Dnevnik" Miha Okorn. Većinom na blagoslov ipak dolaze novoregistrirana vozila, a može se blagosloviti i druga prometna sredstva, poput motocikla, čak i koturaljki. Zbog sve većeg broja automobila i vlasnika koji strahuju, sada se blagoslivlja svake nedjelje i praznicima nakon mise, a u obične dane po dogovoru.

RIM - Dvije dosad nepoznate slike Leonarda de Vincija, portret Marije Magdalene i jedna od verzija "Majke Božje u špilji" od subote će biti izložene u Anconi, rekao je novinarima glasnogovornik muzeja Mole Vanvitelliana. Oba su platna pronađena prije nekoliko godina te je odmah ustanovljeno da su autentična. Treća verzija "Majke Božje u špilji" javnosti će biti predstavljena prvi put. Jedna od verzija platna s istim motivom čuva se u londonskoj Nacionalnoj galeriji, a druga u pariškom Louvreu. Leonardo ih je naslikao u razdoblju između 1495-1497. Drugo dosad nepoznato djelo velikog renesansnog majstora, Marija Magdalena, koju je naslikao u suradnji s učenikom Giampetrinom oko 1515. (četiri godine prije Leonardove smrti), nije bilo izlagano u posljednjih pedesetak godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙