FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija na godišnjoj razini 3,8 posto

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje sekoriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, urujnu su u odnosu na kolovoz porasle za 0,5 posto, dok su na godišnjojrazini, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine, više za 3,8posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine, više za 3,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Tako je inflacija na godišnjoj razini, nakon četiri mjeseca, ponovno premašila 3,5 posto (toliko je iznosila u travnju ove godine), dok je viša stopa, 3,9 posto, zabilježena jedino u ožujku ove godine.

Na rast potrošačkih cijena u rujnu u odnosu na kolovoz najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće (za 3,5 posto), te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (za 1,9 posto), pri čemu su cijene električne energije porasle za 4,9 posto, krutih goriva za 4,1 posto, a tekućih goriva za 2,9 posto.

U rujnu su u odnosu na kolovoz porasle i cijene prometa (za 0,8 posto, a na što je utjecao rast cijena goriva za 1,1 posto), potom obrazovanja (za 0,6 posto), prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,4 posto), pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, ostalih dobara i usluga (za 0,2 posto), te cijene alkoholnih pića i duhana (za 0,1 posto).

Cijene zdravstva i komunikacija u rujnu su u prosjeku ostale na razini cijena iz kolovoza, dok su pak niže cijene rekreacije, za 3 posto, te ugostiteljskih usluga, za 2,3 posto.

Na rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini utjecaj je imao 5,8 postotni rast cijena prehrane i bezalkoholnih pića, koje čine oko trećinu košarice potrošačkih cijena. Porast cijena pritom se bilježi kod svih skupina prehrambenih proizvoda, a najviše su u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine porasle cijene povrća (10,9 posto), voća (7,9 posto) i mesa (7,6 posto).

Rast cijena goriva tijekom ove godine, kao i rujansko poskupljenje električne energije odrazilo se i na povećanje cijena goriva i energije koje su 6 posto više nego u rujnu prošle godine.

Cijene prometa u rujnu su ove u odnosu na rujan prošle godine više za 5,1 posto, pri čemu su najviše za 13,5 posto, porasle cijene goriva i maziva za osobna vozila.

U rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine više su i cijene rekreacije i kulture (za 2,2 posto), cijene zdravstva (za 1,9 posto), ugostiteljske usluge (za 1,7 posto), dok su niže, za 0,4 posto, cijene komunikacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙