FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija odbila ponudu SN holdinga za preuzimanje Liburnije

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Komisija odbila ponudu SN holdingaza preuzimanje Liburnije
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Komisija odbila ponudu SN holdinga za preuzimanje Liburnije

HINA - Financijski servis

Komisija za vrijednosne papire odbila je zahtjev SN Holdinga za objavljivanje ponude za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela (LRH) te je Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA) naložila preknjižbu dionica Liburnije sa SN i Dom Holdinga na Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Komisije Miljenko Fičor.

Kako je pojasnio, Komisija je u ispitnom postupku utvrdila da je sporazum između SN Holdinga i HFP-a, o prijenosu dionica Liburnije sa HFP-a na te holdinge, sklopljen pod odgodnim uvjetima, odnosno da je u njemu navedeno da će sporazum stupiti na snagu samo pod uvjetom da ga 20 dana od sklapanja odobri Vlada.

Kako sporazum nije dobio suglasnost Vlade u tom roku, ugovor je prestao vrijediti, odnosno prestao je biti obvezujući za obje strane, dakle postao je ništavan, rekao je Fičor. Dodao je da je isto potvrdilo i Državno odvjetništvo, kao pravni zastupnik Vlade.

Sporazum su HFP i SN Holding sklopili u kolovozu ove godine, kao nagodbu u slučaju potraživanja holdinga, bivših privatizacijsko-investicijskih fondova, prema državi iz procesa kuponske privatizacije.

Iznoseći kronologiju postupka, Fičor je kazao kako je prvo pitanje vezano uz ponudu SN Holdinga, zbog kojeg je i pokrenut ispitni postupak, bila predložena cijena od 3.200 kuna po dionici LRH.

Pojasnio je da Komisija nije mogla temeljem ugovora između holdinga i HFP-a utvrditi da li je ta cijena u skladu sa zakonom, odnosno nije mogla utvrditi koji je iznos novčanog potraživanja podmiren dionicama LRH-a.

Stoga je zatraženo očitovanje obiju strana, ali odgovor je dostavio samo SN Holding, dok odgovor HFP-a i Vlade, od koje je zatraženo pojašnjenje pravnih posljedica povlačenja dane prethodne suglasnosti na sporazum, Komisija nije dobila.

HFP je, naime, Komisiji 5. listopada samo dostavio mišljenje da je ugovor ništavan, pa se pred Komisijom pojavilo pitanje valjanosti sporazuma SN Holdinga i HFP-a, koje je postalo važnije od pitanja cijene iz ponude, rekao je Fičor.

Komisija je stoga, nakon uvida u sve dokumente vezane uz ovaj slučaj, rekao je Fičor, zaključila da sporazum od 8. kolovoza "ne predstavlja pravnu osnovu stjecanja dionica" temeljem koje bi nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Kako je sporazum ocijenjen ništavnim, Komisija je izdala i rješenje kojim se SDA nalaže da bez odgode poništi transakcije prijenosa 182.152 dionice LRH na SN Holding te 72.258 dionica na Dom Holding te iste dionice prenese na račun HFP-a.

Na novinarski upit da li je SDA prijenosom dionica na holdinge bez utvrđivanja valjanosti sporazuma pogriješila, Fičor je kazao kako je Agencija preknjižbu dionica provela na temelju valjanih dokumenata (koje je dostavio HFP).

Rješenje je, prema Fičorovim riječima, već upućeno, a SDA bi tu odluku mogao izvršiti već danas.

Pritom je dodao kako su obje odluke donešene sa tri glasa za i jednim protiv, ne želeći reći tko je od članova Komisije kako glasao te da na oba rješenja stranke nemaju pravo žalbe, ali mogu podnijeti tužbu pred Upravnim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙