FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba proziva Vladu da krši Zakon o Fondu hrvatskih branitelja

ZAGREB,13. listopada(Hina) - Iako su svi saborski klubovi podržalipredloženu Odluku o prijenosu sedam posto dionica Ine u Fond hrvatskihbranitelja i članova njihovih obitelji, dio ih optužuje Vladu da kršizakone jer ne priznaje da dividenda od dionica HT-a i Ine braniteljimapripada od osnivanja Fonda.
ZAGREB,13. listopada(Hina) - Iako su svi saborski klubovi podržali predloženu Odluku o prijenosu sedam posto dionica Ine u Fond hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, dio ih optužuje Vladu da krši zakone jer ne priznaje da dividenda od dionica HT-a i Ine braniteljima pripada od osnivanja Fonda.

Najglasniji u optužbama bio je Klub HSP-a, koji je Vladu prozivao da nakaradno tumači zakone, da baca sjenu na za branitelje važnu Odluku o prijenosu dionica.

Vlado Jukić (HSP) ističe da u zakonima o privatizaciji Ine i HT-a te u Zakonu o Fondu hrvatskih branitelja jasno stoji da korisnicima Fonda dividende od dionica pripadaju od osnivanja Fonda, a ne, kako tvrdi Vlada, od dana stjecanja dionica.

"Nije u redu, nepošteno je i neprihvatljivo od Vlade da dividendu 16 mjeseci drži u proračunu umjesto da je dodijeli braniteljima. To nije u skladu s njezinim načelom o skrbi prema braniteljima", kazao je Jukić, najavivši da će pravdu tjerati sve do Ustavnog suda.

Ivica Pančić (SDP) Vladu je optužio da brigu prema braniteljima pokazuje "obećanjima koja se uglavnom pokazuju pustim tlapnjama", također tvrdeći da dividenda od dionica HT-a i Ine braniteljima pripada od osnivanja Fonda.

Boji se, kaže, da se ne bi ponovio slučaj s umirovljeničkim fondom," koji je stvarala jedna Vlada, a neke druge ga moraju vraćati". "Taj film nećete gledati", poručio je.

Oporbene optužbe odbacila je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, istaknuvši kako Zakon o trgovačkim društvima propisuje da se vlasnička prava nad dionicama, a time i dividendom, mogu ostvariti tek stjecanjem dionica.

Pozvala se na tumačenje Odbora za zakonodavstvo koji je takvo mišljenje, također se pozivajući na Zakon o trgovačkim društvima, iskazao početkom tjedna.

Pravaši su uzvratili da je Odbor za zakonodavstvo samo neformalno tumačio odredbe zakona, da nije riječ o vjerodostojnom tumačenju budući da nije bilo ovlaštenog predlagatelja za takvo tumačenje.

Josip Đakić (HDZ) optužio je bivšu koalicijsku vlast, posebno SDP i Pančića kao bivšeg ministra branitelja, da su nanijeli velike štete braniteljima, te ih pozvao da se ispričaju braniteljima i hrvatskom narodu.

Prozivkama se pridružila i ministrica Kosor, rekavši da je bivša vlast smanjila braniteljska prava za čak 40 posto.

SDP-ovci su potom zatražili i dobili stanku kako bi se očitovali o, kako kažu, opetovanim uvredama iz redova HDZ-a.

Iako je bilo najavljeno da će Sabor danas zasjedati do 17,30, kako bi zastupnici mogli otići na kazališnu predstavu "Jalta, Jalta", predsjedavajući Vladimir Šeks poručio im je da će, budući da se žele i dalje međusobno optuživati, "Jaltu, Jaltu gledati neki drugi put".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙